Wie is Oliver Baumann, de 34-jarige keeper die debuteert bij Duitsland?

Wie is Oliver Baumann, de 34-jarige keeper die debuteert bij Duitsland?
13 oktober om 22:29

Oliver Baumann, geboren op 2 juni 1990 in Breisach am Rhein, gaat op 34-jarige leeftijd zijn debuut voor het Duitse nationale elftal maken. Op maandagavond staat de ervaren doelman van Hoffenheim onder de lat in de Nations League-wedstrijd tegen Nederland. Dit opmerkelijke moment maakt hem de op twee na oudste debutant ooit voor Duitsland. Ondanks zijn jarenlange ervaring in de Bundesliga, waar hij al ruim 330 wedstrijden heeft gespeeld, bleef een optreden in de Duitse nationale ploeg tot nu toe uit. Wie is Baumann precies? VoetbalNieuws schetst een portret!

Carrière Oliver Baumann

Baumann begon zijn voetbalcarrière bij SC Freiburg, waar hij in 2009 zijn debuut maakte in het professionele voetbal. Na vier succesvolle jaren in Freiburg, waarin hij bekendstond om zijn betrouwbare reflexen en sterke optreden onder druk, maakte hij in 2014 de overstap naar Hoffenheim. Bij Hoffenheim groeide hij uit tot een echte leider, waar hij vaak als aanvoerder het veld op kwam en de club door verschillende Europese campagnes leidde. In de Bundesliga vestigde hij zich als een van de meest constante en betrouwbare keepers, met name vanwege zijn indrukwekkende aantal 'clean sheets' en zijn vermogen om penalty's te stoppen.

Oliver Baumann als international van Duitsland

Ondanks zijn consistentie in de Duitse competitie duurde het tot september 2020 voordat Baumann werd opgeroepen voor het nationale elftal. Hij maakte tijdens diverse interlandperiodes deel uit van de selectie en ging mee naar het WK 2022 en EK 2024, maar kwam tot duser nog niet in actie. Bondscoach Julian Nagelsmann, die hem goed kent van hun tijd samen bij Hoffenheim, heeft nu vertrouwen in de ervaren doelman om de klus te klaren tegen Nederland. Dat komt mede doordat Manuel Neuer is gestopt met interlandvoetbal en Marc-André ter Stegen langdurig geblesseerd is.

Baumann staat bekend om zijn uitstekende positionering, goede balbehandeling en kalmte in cruciale situaties. Dit zijn kwaliteiten die Nagelsmann ongetwijfeld waardeert en redenen waarom Baumann een betrouwbare optie is in het doel van Duitsland. Met zijn debuut op zo'n late leeftijd, laat Baumann zien dat geduld en doorzettingsvermogen uiteindelijk kunnen leiden tot het vervullen van dromen, zelfs in een carrière die al gevuld is met hoogtepunten.