Jong Oranje richting perfecte kwalificatie: deze landen lukten dat eerder

Jong Oranje richting perfecte kwalificatie: deze landen lukte dat eerder

Vandaag om 08:25
Laatste update: om 08:26

Jong Oranje staat maandag voor een unieke kans. Bij een overwinning op Zweden zou het de eerste keer zijn dat Nederland Onder 21 een kwalificatiereeks voor het EK foutloos doorloopt. In het verleden slaagden slechts drie landenteams er in om zich via een perfecte reeks te plaatsen voor een jeugd-eindtoernooi. 

Het laatste team dat een perfecte kwalificatiereeks aflegde was Jong Duitsland in 2017. Onder leiding van Stefan Kuntz stormden de Duitsers door hun groep, met grote namen als Joshua Kimmich, Leroy Sané en Timo Werner in de gelederen. Die Mannschaft won alle kwalificatiewedstrijden en kroonde zich later tot Europees kampioen. Van de 32 spelers die in de kwalificatie speelden, groeiden er zestien uit tot internationale sterren, waaronder Kimmich en Sané, die nu vaste krachten zijn bij het Duitse elftal.

Ook Jong Portugal had in 2015 een foutloze kwalificatiereeks. Met spelers als Bernardo Silva en William Carvalho walsten de Portugezen door hun poule. Hoewel ze uiteindelijk de finale van het jeugd-EK verloren van Zweden, groeiden veel van deze spelers uit tot vaste waarden bij het Portugese nationale team. Enkele jaren later stonden drie van deze kwalificatiegangers in de finale van het EK 2016, dat Portugal uiteindelijk won.

Een ander voorbeeld is Jong Spanje, dat in 2009 een perfecte kwalificatie doormaakte. Hoewel het team met sterren als Gerard Piqué en Sergio Busquets tijdens het EK zelf vroeg werd uitgeschakeld, gingen veel spelers later toch schitteren op het hoogste niveau. Piqué en Busquets werden zelfs wereld- en Europees kampioen met het Spaanse elftal.