Waarom weigert Nigeria tegen Libië te spelen in de Afrika Cup-kwalificatie?

Vast zonder eten en drinken: hierom weigert Nigeria tegen Libië te spelen

Vandaag om 15:00

Het is chaos voor het Afrika Cup-kwalificatieduel tussen Nigeria en Libië. The Super Eagles weigeren te spelen na een incident op het vliegveld. Hoe zit de situatie in elkaar en waarom weigert Nigeria? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Waarom weigert Nigeria tegen Libië te spelen?

De nationale ploeg van Nigeria weigert om aan te treden tegen Libië in de Afrika Cup-kwalificatiewedstrijd. De spelers hebben achttien uur vastgezeten op een verlaten vliegveld in Libië zonder voedsel, water of telefoonverbinding. Aanvoerder William Troost-Ekong en andere spelers spreken van een 'gijzelingssituatie', tegen lokale pers en roepen om hulp van de Nigeriaanse overheid.

Tijdens de vlucht naar Benghazi werd het vliegtuig van Nigeria plots omgeleid naar een afgelegen vliegveld. De Libische autoriteiten hadden hun goedgekeurde landing ingetrokken, waardoor de selectie strandde op Al-Abraq Airport, vier uur van hun eindbestemming. De spelers kregen geen toestemming om te overnachten in een hotel en moesten de nacht doorbrengen op het vliegveld. Er was geen eten of drinken beschikbaar.

Troost-Ekong, oud-speler van FC Groningen, uitte zijn frustratie via X: 'Meer dan twaalf uur op een verlaten vliegveld zonder contact met de buitenwereld, allemaal om mind games te spelen.' Ook Victor Boniface en Wilfred Ndidi spraken hun afschuw uit over de situatie. 'Afrika, we kunnen beter,' schreef de spits van Bayer Leverkusen.

Waarom denkt Nigeria aan een wraakactie van Libië?

De Nigeriaanse spelers vermoeden dat dit een wraakactie is van de Libische regering, nadat Libië zich bij de heenwedstrijd in Nigeria slecht behandeld voelde. De Afrikaanse voetbalbond heeft nog geen reactie gegeven op de boycot van Nigeria. Volgens ESPN Afrika deed Libië-aanvoerder Faisal Al-Badri zijn beklag na de wedstrijd in Nigeria. 'Onze bagage werd een uur lang doorzocht in het vliegtuig en daarna werd ons transport met drie uur vertraagd. We zijn uiteindelijk met drie minibusjes zonder airconditioning en een politieauto vervoerd', klonk het toen.

Vanuit Libië is ook een reactie gekomen op de ontstane problematiek. De Libische voetbalbond schrijft echter in een reactie dat er totaal geen sprake is van opzet. 'Wij weerspreken stellig elke suggestie van vals spel of sabotage in deze situatie. We hopen dat dit misverstand kan worden opgelost met begrip en goodwill.' Het is nog altijd onduidelijk of het duel wat op dinsdagavond 15 oktober gespeeld zou worden doorgang zal gaan vinden.