Wie is Jamie Leweling, de aanvallende debutant van Duitsland tegen Oranje?

Wie is Jamie Leweling?
14 oktober om 21:20
Laatste update: 14 oktober om 21:20

Jamie Leweling is één van de debutanten tegen Nederland. De aanvaller werd door Julian Nagelsmann meegenomen in de selectie als vervanger van de geblesseerde Jamal Musiala. Wie is deze aanvaller? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Jamie Leweling?

Jamie Leweling, geboren op 26 februari 2001 in Neurenberg, Duitsland, is een Duitse voetballer met Ghanese roots. Hij begon zijn carrière bij de jeugd van lokale clubs zoals FC Schnaittach en SC Feucht voordat hij de overstap maakte naar Greuther Fürth. Hier debuteerde hij in 2019 in de 2. Bundesliga. Leweling wist met Greuther Fürth promotie naar de Bundesliga te behalen en scoorde zelfs zijn eerste Bundesliga-doelpunt tegen zijn latere club, VfB Stuttgart.

Overstap naar Union Berlin en verhuur aan Stuttgart

In 2022 zette Leweling een volgende stap in zijn carrière met een transfer naar Union Berlin. Ondanks beperkte speeltijd wist hij zich te onderscheiden met enkele belangrijke bijdragen, waaronder optredens in de Europa League. Tijdens het seizoen 2023/24 werd hij verhuurd aan VfB Stuttgart, waar hij zijn potentie liet zien met vier doelpunten en zes assists. Stuttgart eindigde dat seizoen verrassend op de tweede plaats in de Bundesliga.

In mei 2024 beloonde Stuttgart Leweling voor zijn sterke prestaties door hem een vierjarig contract aan te bieden. Leweling maakte hiermee definitief de overstap van Union Berlin naar Stuttgart en speelde sindsdien een belangrijke rol in het team van trainer Sebastian Hoeneß. Hij opende het seizoen 2024/25 met een assist tegen Real Madrid in de Champions League en liet zien klaar te zijn voor het hoogste niveau.

Opgeroepen voor het Duitse nationale team

Zijn ontwikkeling bleef niet onopgemerkt. In oktober 2024 werd Leweling voor het eerst opgeroepen voor het Duitse nationale team door bondscoach Julian Nagelsmann. Hij verving de geblesseerde Jamal Musiala voor de Nations League-wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina en Nederland. Na elf optredens voor Duitsland onder 21 is dit een nieuwe stap in zijn internationale carrière.

Leweling's veelzijdigheid en snelheid maken hem tot een waardevolle speler, zowel voor VfB Stuttgart als voor het Duitse nationale team. In zijn debuut tegen Oranje dacht Leweling ook meteen te scoren. Na twee minuten schoot hij de bal al achter Bart Verbruggen, maar eerder in de aanval had Serge Gnabry buitenspel gestaan. Na lang wachten greep de VAR toch in en dus ging zijn doelpunt niet door. In de tweede helft schoot Leweling weer raak en dit keer was alles volgens de regels. Daarmee scoorde hij zijn eerste interlanddoelpunt voor Duitsland tegen Nederland.