'Benfica aangeklaagd voor matchfixing en fraude: sancties mogelijk'

'Benfica aangeklaagd voor matchfixing en fraude: sancties mogelijk'

15 oktober om 21:15

Benfica moet zich verantwoorden voor beschuldigingen van matchfixing en fraude, zo meldt RTP. De Portugese topclub wordt door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van betrokkenheid bij financiële constructies en corruptie tussen 2016 en 2019. Voormalig voorzitter Luís Filipe Vieira en voormalig juridisch adviseur Paulo Gonçalves zouden miljoenen euro's hebben verduisterd via fictieve transfers van Braziliaanse spelers.

De aanklacht stelt dat Benfica en Vitória Setúbal betrokken waren bij een plan om financiële injecties te doen bij Setúbal, dat in financiële problemen verkeerde. In ruil zou Setúbal bewust minder tegenstand hebben geboden in onderlinge wedstrijden. Feyenoord-opponent Benfica, dat binnenkort tegen de Rotterdammers speelt, wordt ervan beschuldigd de prestaties van Setúbal op het veld te hebben beïnvloed.

Het OM eist dat Benfica en Setúbal een schorsing van zes maanden tot drie jaar krijgen, als de clubs schuldig worden bevonden. Daarnaast zouden Vieira en Gonçalves een beroepsverbod van één tot vijf jaar kunnen krijgen. Benfica reageerde met de boodschap dat de beschuldigingen ongegrond zijn en dat de club zich fel zal verdedigen tegen de aantijgingen.

De zaak draait om een serie deals waarbij 4,2 miljoen euro aan commissies werd betaald voor spelers die slechts 725.000 euro waard waren. Benfica stelt dat de fraude plaatsvond onder leiding van voormalig voorzitter Vieira en dat de huidige leiding, inclusief Rui Costa, niet betrokken was bij de gebeurtenissen.