KNVB-directeur Van Leeuwen gaat in ingezonden brief in Telegraaf in op incidenten

KNVB-directeur Van Leeuwen gaat in ingezonden brief in Telegraaf in op incidenten
Vandaag om 08:15

In een ingezonden brief in De Telegraaf heeft Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, gereageerd op de negatieve beeldvorming rondom incidenten in het voetbal. Ze benadrukt dat incidenten vaak overdreven worden en dat het merendeel van de wedstrijden zonder problemen verloopt. Van Leeuwen stelt: "Elk seizoen verloopt 99 procent van de ruim 800 wedstrijden in de Nederlandse competities zonder grootschalige ordeverstoringen."

Wat schrijft Marianne van Leeuwen in haar ingezonden brief?

Ze geeft aan dat de clubs grote bedragen investeren in veiligheid. "De clubs spenderen jaarlijks miljoenen euro's aan hun veiligheidsorganisatie. Hierdoor is de pakkans voor overlastgevers een stuk hoger dan buiten het stadion."

Van Leeuwen wijst ook op de bredere maatschappelijke waarde van het voetbal. "Het betaald voetbal draagt jaarlijks 2,8 miljard euro bij aan de schatkist, zo heeft PwC berekend. Talloze kinderen worden door het topvoetbal geïnspireerd om zelf te sporten en bewegen. Dat is een flinke impuls voor de volksgezondheid."

Ze sluit af met een positieve boodschap over de ontwikkelingen. "2023/’24 is het tweede seizoen op rij waarin het aantal incidenten verder daalde. Laten we dus 'the eyes on the ball' houden. En deze bal rolt de goede kant op."