Dit zijn de cijfers rond incidenten bij het Nederlandse voetbal van 2023/2024

Goed nieuws voor het Nederlandse voetbal: incidenten rond stadions gedaald

Vandaag om 13:20

Het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden in Nederland is het afgelopen seizoen gedaald. De KNVB en het Openbaar Ministerie deelde die goede cijfers in een jaarlijks rapport. Hoe zien de cijfers eruit? VoetbalNieuws.nl geeft je een overzicht.

Elk jaar presenteren de KNVB en het Openbaar Ministerie cijfers van incidenten bij voetbalwedstrijden in Nederland. Hierbij wordt gekeken naar de wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, TOTO KNVB Bekerwedstrijden, play-off wedstrijden voor Europees voetbal, promotie/degradatiewedstrijden en tot slot de Johan Cruijff Schaal. Het gaat om meer dan achthonderd wedstrijden in totaal. Het jaarlijkse rapport wordt sinds het seizoen 2021/2022 jaarlijks opgesteld en gedeeld. 

Hoe staat het met incidenten rondom voetbalwedstrijden in Nederland?

'Opnieuw minder incidenten in de stadions', kopt de KNVB het geschreven rapport. De Nederlandse voetbalbond kan goed nieuws melden over de huidige status, want het cijfer blijft dalen. Er zijn 11% minder incidenten dan in het seizoen 2022/2023 en het cijfer daalt nog verder naar 16% in vergelijking met het seizoen 2021/2022. Er zijn in totaal naar 150 wanordelijkheden onderzoeken ingesteld door de onafhankelijk aanklager betaald voetbal. 

Ook het aantal stadionverboden in Nederland is gedaald.Van 1342 stadionverboden in 2021/2022, naar 1086 in 2022/2023 en naar 1008 in 2023/2024. De meeste straffen worden nog altijd opgelegd openlijke geweldpleging, terwijl het bezitten en/of dragen van gezichtsbedekkende materialen en het bezitten en/of afsteken van vuurwerk de top drie compleet maken. 

Hoe staat het met de cijfers over gegooide voorwerpen op het veld?

Begin april 2023 scherpte de KNVB de regels rond gegooide voorwerpen op het veld aan. Sindsdien wordt een wedstrijd meteen gestaakt als een speler of arbiter door een voorwerp geraakt wordt en bij het alleen gooien van een voorwerp gaan spelers en scheidsrechters bij een eerste keer naar de kleedkamers en wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Bij een tweede keer wordt het duel direct gestaakt. Het aantal incidenten met dit soort zaken is enrom afgenomen. In het seizoen 2022/2023 om 242 momenten, terwijl het cijfer nu daalde naar 99. De KNVB denkt dan ook dat de gekozen maatregelen zin hebben. 

Is er een cijfer in het rapport gestegen?

Waar het rapport van de KNVB en het OM in grote lijnen positief nieuws bracht is er toch een cijfer dat ook negatief in beeld staat. Waar het aantal geregistreede zaken bij het Openbaar Ministerie rondom voetbal juist daalde steeg het aantal opgelegde gevangenisstraffen. 'Bij de 107 eindbeslissingen van de rechter die bij het meetmoment bekend waren, is in de helft van de gevallen een gevangenisstraf opgelegd. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren.'