Zo verliepen de laatste vijf onderlinge ontmoetingen tussen AZ en PSV

Vandaag om 08:10

PSV en AZ Alkmaar hebben in de Eredivisie meerdere spannende duels uitgevochten in de afgelopen jaren. Beide clubs strijden steevast mee in de top van Nederland en hun onderlinge wedstrijden zijn vaak van groot belang. Hoe verliepen de laatste vijf ontmoetingen tussen deze twee ploegen? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

In het huidige seizoen (2023/2024) heeft PSV duidelijk de overhand gehad. In de 29e speelronde liet PSV in eigen huis geen twijfel bestaan over hun superioriteit en versloegen ze AZ met 5-1. Vanaf het begin nam PSV het heft in handen en stond het bij rust al 2-0. Ook in Alkmaar liet PSV eerder dat seizoen al zien dat ze AZ de baas waren, door met 4-0 te winnen. Met name de eerste helft was sterk van PSV, waarin ze drie keer wisten te scoren. Het was duidelijk dat AZ geen antwoord had op de kracht van de Eindhovenaren in deze wedstrijden.

In het seizoen 2022/2023 verliep het anders en wisten beide teams een overwinning te boeken. In de laatste speelronde van het seizoen won PSV met 2-1 in Alkmaar. Het duel leek lang op een gelijkspel af te stevenen, maar PSV trok aan het langste eind in de tweede helft. Eerder dat seizoen boekte AZ echter een knappe 1-0 overwinning in Eindhoven. AZ liet destijds zien dat ze niet zomaar te verslaan zijn, zelfs niet in uitwedstrijden tegen de traditionele topclubs.

Het seizoen daarvoor, 2021/2022, zag AZ opnieuw zegevieren in Eindhoven. Deze keer wonnen de Alkmaarders met 2-1. Na een gelijkopgaande eerste helft stond het nog 1-1, maar AZ wist na rust de overwinning veilig te stellen. Die overwinning onderstreepte AZ’s reputatie als lastig te bespelen ploeg.