Zijn Perisic en Klaassen na de winterstop wel speelgerechtigd in Europa?

Zijn Perisic en Klaassen na de winterstop wel speelgerechtigd in Europa?
Vandaag om 11:16

Ivan Perisic en Davy Klaassen werden door respectievelijk PSV en Ajax aangetrokken nadat de transferwindow gesloten was. Daardoor waren beide spelers te laat om te worden ingeschreven voor de groepsfase van de Champions League en Europa League, wat betekent dat ze in deze fase niet in actie mogen komen. Maar hoe zit het na de winterstop?

Mogen Perisic en Klaassen spelen in Europa na de winterstop?

Normaal gesproken eindigen de groepsfases van de Europese competities voor de winterstop, waarna de knockout-fase start. Clubs mogen voor de knockout-fase maximaal drie nieuwe spelers inschrijven. Deze nieuwe inschrijvingen moeten uiterlijk op 6 februari 2025 plaatsvinden. Dit betekent dat Perisic en Klaassen, als hun clubs de knockout-fase bereiken, vanaf februari wel kunnen worden ingeschreven en dan speelgerechtigd zijn.

Waarom Perisic en Klaassen nog niet mogen spelen in de Champions League en Europa League

Wat dit seizoen echter uniek maakt, is dat er door de vernieuwde opzet van de Champions League en Europa League nog twee groepswedstrijden na de winterstop worden gespeeld, in januari. Hierdoor blijven beide spelers ook dan niet inzetbaar, omdat ze pas vanaf februari kunnen worden ingeschreven, zoals ook in de UEFA-reglementen staat.

Zowel PSV als Ajax zal dus zonder Perisic en Klaassen hun laatste groepsduels moeten spelen, maar bij kwalificatie voor de knockout-fase kunnen beide spelers alsnog een rol gaan spelen in het vervolg van de toernooien.