Ajax komt laat op gang en wint ruim van Qarabag in de Europa League

24 oktober om 20:40

Ajax heeft in de Europa League een belangrijke 0-3 overwinning geboekt op Qarabag. De Amsterdammers wisten in Bakoe hun tweede zege van de groepsfase veilig te stellen, na een wedstrijd die langzaam op gang kwam maar uiteindelijk ruim in het voordeel van Ajax eindigde.

Het duel begon moeizaam voor de ploeg van Francesco Farioli. Qarabag zette de Amsterdammers vroeg onder druk en dacht zelfs op voorsprong te komen, maar de Azerbeidzjanen werden teruggefloten wegens buitenspel. Na deze waarschuwing leek Ajax even op zoek naar ritme, maar de wedstrijd kantelde volledig toen Qarabag al na vijftien minuten met tien man kwam te staan. Júlio Romão trok Mika Godts neer, die op weg leek naar een kansrijke positie. De scheidsrechter aarzelde niet en trok direct rood voor de verdedigende middenvelder.

Ondanks de numerieke meerderheid had Ajax het lastig om kansen te creëren. Qarabag bleef goed georganiseerd staan en maakte het de Amsterdammers moeilijk. Pas in de 36e minuut kon Kenneth Taylor de ban breken. Na een mooie combinatie tussen Mika Godts en Wout Weghorst kwam de bal via een Qarabag-verdediger voor de voeten van Taylor, die zonder moeite de 0-1 binnenschoot.

In de tweede helft begon Ajax met meer overtuiging en zochten ze naar de tweede treffer. Die kwam er in de 74e minuut toen Ajax een discutabele strafschop kreeg, na een schouderduw op Christian Rasmussen. Wout Weghorst bleef kalm en schoot vanaf de stip de 0-2 binnen. Qarabag, nu met tien man en een achterstand, kon geen vuist meer maken. Ajax profiteerde hier optimaal van en in de 77e minuut zette Chuba Akpom de eindstand op 0-3, na een snelle uitbraak waarbij hij goed bediend werd door Mika Godts.

Tien minuten voor tijd werd het leed voor Qarabag nog groter. Cafarquliyev ging hard door op Anton Gaaei en kreeg daardoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Tegen negen man ging Ajax op jacht naar de vierde goal, maar uiteindelijk bleef de eindstand 0-3. Met deze ruime overwinning blijft Ajax in de race voor een plek in de volgende ronde van de Europa League.