Hoe verliep de Johan Cruijff Schaal de afgelopen zes seizoenen?

Uitslagen vorige duels om de Johan Cruijff Schaal
5 augustus om 08:00
Laatste update: 5 augustus om 08:00

Feyenoord en PSV trapten zondag 4 augustus het nieuwe seizoen af met de 28ste editie van de Johan Cruijff Schaal, waarin Feyenoord na strafschoppen te sterk was voor PSV. VoetbalNieuws.nl neemt je mee terug in de tijd en kijkt naar de afgelopen zes edities van het jaarlijkse duel tussen de landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker.

2023/2024: Feyenoord - PSV 0-1

In de enige Johan Cruijff Schaal-wedstrijd van Arne Slot wist PSV vorig jaar voor de derde editie op rij de titel te pakken. In een spannende strijd scoorde Noa Lang uiteindelijk de enige treffer. Na 79 minuten opende hij de score op aangeven van Ismael Saibari. Calvin Stengs had in de eerste helft al een enorme kans om Feyenoord op voorsprong te zetten, maar kopte naast de bal op de doellijn. De kansen bleven over en weer komen, maar Lang wist als enige het net te vinden. Na een geweldige bal vanuit achterui hield Saibari het overzicht en vond de buitenspeler die makkelijk kon intikken.

2022-2023: Ajax - PSV 3-5

De strijd om de Johan Cruijff Schaal van twee seizoenen geleden won PSV op spectaculaire wijze in de Johan Cruijff Arena van Ajax. In een zeer doelpuntrijk duel wisten de Eindhovenaren met 3-5 van Ajax te winnen. Steven Bergwijn zette zijn oude club op achterstand, waarna Guus Til tweemaal wist te scoren en PSV daarmee nog voor rust op voorsprong schoot. Na rust schoot Antony zijn ploeg naast PSV, maar dat was geen voorbode voor meer succes. Eerst maakte Cody Gakpo op schitterende wijze de 2-3, waarna Til zijn hattrick completeerde. Drie minuten later bracht Mohammed Kudus de spanning terug. In de absolute slotfase maakte Xavi Simons met de 3-5 een einde aan de Amsterdamse hoop, nadat Calvin Bassey eerder met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd.

2021-2022: Ajax - PSV 0-4

In deze editie van de Johan Cruijff Schaal stonden PSV en Ajax tegenover elkaar. Voor trainers Roger Schmidt en Erik ten Hag zou het de laatste Johan Cruijff Schaal zijn. Schmidt vertrok naar Benfica, terwijl Ten Hag de nieuwe manager van Manchester United werd. Ajax won het seizoen daarvoor de landstitel en de KNVB Beker, waardoor nummer twee PSV de andere finalist werd in het jaarlijkse duel. Het duel was dé doorbraak voor Noni Madueke: de Engelsman dribbelde twee keer door de Ajax-defensie en tot overmaat van ramp voor de Amsterdammers pakte Nicolás Tagliafico een rode kaart na veertig minuten spelen. Ajax kwam die klap niet meer te boven en kreeg nog twee doelpunten tegen: Yorbe Vertessen en Mario Götze bepaalden de eindstand op 0-4.

2020-2021: Geen Johan Cruijff Schaal

Het is alweer een tijdje geleden, maar het seizoen 2019-2020 werd vroegtijdig stilgezet vanwege de coronapandemie. De competitie werd na 25 speelrondes definitief afgelast. Ajax stond in punten gelijk met AZ toen dit gebeurde en de Amsterdammers hadden een beter doelsaldo. Het besluit werd echter genomen dat er geen kampioen werd uitgeroepen, waardoor de Johan Cruijff Schaal in het daaropvolgende seizoen niet kon plaatsvinden.

2019-2020: Ajax - PSV 2-0

Ajax en PSV stonden op 27 juili 2019 tegenover elkaar voor de Johan Cruijff Schaal. PSV won de landstitel in het seizoen 2018-2019, terwijl Ajax dat seizoen de KNVB Beker wist te winnen. Kasper Dolberg wist in de eerste minuut al de score te openen namens de Amsterdammers. Donny van de Beek ontsnapte aan de rechterkant en gaf voor op Dolberg, die simpel binnen kon tikken. Daley Blind maakte vroeg in de tweede helft de 2-0 en bij dat doelpunt ontstond een hoop heisa. Ajax nam vlak daarvoor een vrije trap en de bal leek niet stil te liggen. Daarnaast stak Dusan Tadic zijn arm uit in het strafschopgebied waardoor een PSV'er naar de grond ging. Scheidsrechter Dennis Higler vond na een VAR-check niet genoeg aanleiding om het doelpunt af te keuren. PSV kwam die klap niet meer te boven.

2018-2019: PSV - Feyenoord 0-0 (5-6 na strafschoppen)

In het seizoen 2017-2018 won Feyenoord de KNVB Beker en legde PSV beslag op de landstitel. Het duel voor de Johan Cruijff Schaal, dat plaatsvond op 4 augustus, kende na negentig minuten nog geen winnaar. In de Johan Cruijff Schaal wordt niet gebruik gemaakt van een verlenging, waardoor beide ploegen het duel direct met een strafschoppenserie moesten beslissen. Jorrit Hendrix stuitte vroeg in de serie op Justin Bijlow die uitstekend reageerde op de inzet in de rechterhoek. Jeroen Zoet pakte een strafschop van Sam Larsson, waardoor de stand weer gelijk was. Zoet pakte vervolgens ook de strafschop van Nordin Amrabat, maar Angeliño schoot vervolgens ook mis. Pablo Rosario stuitte vervolgens op Bijlow, waardoor Jordy Clasie de beslissende strafschop binnen kon schieten.