'Ajax-discussie' gaande bij de Rode Duivels: 'Gewaagde uitspraak, maar waarheid'

25 september 2022 om 10:14

De hoeveelheid Ajacieden bij Oranje zorgt vaak voor de nodige ophef in Nederland. In België is er een soortgelijke discussie gaande omtrent het debuteren van Zeno Debast bij de Rode Duivels. AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck meent dat spelers van Anderlecht sneller opgeroepen worden dan andere Belgische talenten.

Bij het Nederlands elftal zitten momenteel flink wat Ajacieden en oud-Ajacieden, terwijl er maar één PSV’er en nul Feyenoorders bij zitten. In België is dezelfde discussie gaande rondom Anderlecht. Een aantal jaar eerder debuteerden Yari Verschaeren, Hannes Delcroix en Elias Cobbaut al op jonge leeftijd en donderdagavond maakte ook Anderlecht-speler Debast zijn debuut voor België tegen Wales.

"Dat spelers zoals Verschaeren en Debast in de voorselectie van de Rode Duivels zaten en Matisse Samoise niet heeft met de kleur van het shirt te maken", aldus Vanhaezebrouck in de Stropcast. "Dat is een gewaagde uitspraak, maar het is gewoon de waarheid."

"Verschaeren werd drie jaar geleden al opgeroepen toen hij net kwam kijken. Hij was zelfs nog geen basisspeler bij Anderlecht. Echt niet normaal", aldus de Gent-trainer. "En Debast wordt nu al opgeroepen terwijl hij zelfs nog nooit voor de Belgische beloften heeft gespeeld. Debast is zeker een goede speler met potentieel, maar hij wordt opgeroepen nadat hij vijf wedstrijden voor Anderlecht heeft gespeeld. Als het aan de leiding had gestaan had ik het begrepen, maar Anderlecht staat momenteel onder ons..."

Vanhaezebrouck meent dat Anderlecht er ook financieel op vooruit gaat als er spelers debuteren voor de nationale ploeg. "Bij een selectie voor een speler wordt hij plots een stuk waardevoller. Soms zelfs maal twee of maal drie." Tijd voor actie vindt de trainer. "Het is misschien niet aan mij om dat nu te zeggen, maar het is wel opvallend. Mensen moeten daar toch eens over gaan nadenken."