Van Basten: 'Ik kan me niet voorstellen dat het ego Van Gaal zó in de weg zit'

21 november 2022 om 16:29

Onderwerp van gesprek in de studio van de NOS is de basisplaats van Andries Noppert in het eerste duel van het Nederlands elftal op het WK. Dat Louis van Gaal de Friese doelman voor de leeuwen gooit tegen Senegal noemt Pierre van Hooijdonk 'een risico'. 

In de studio is naast de oud-Feyenoorder ook Marco van Basten aangeschoven. Hij werkte in zijn tijd als trainer bij sc Heerenveen nog samen met een jonge Noppert. "Acht jaar geleden zat hij bij de selectie", blikt San Marco bij de NOS terug. "Hij haakte toen net aan. Het was een goede keeper. Een mooie eigenwijze jongen die zijn eigen gang ging. Blijkbaar heeft hij zich zo ontwikkeld dat hij nu eerste keuze is..."

Dat Van Gaal voor Noppert kiest en niet voor meer ervaren alternatieven, vindt Van Hooijdonk verbazingwekkend. "Ik had het niet gedaan", zegt Pi-Air. "Het is een jongensboek natuurlijk wat er gebeurd is. Ik had het risicio niet genomen, maar Noppert kan natuurlijk een goede wedstrijd keepen. Met Bijlow en Pasveer heb je keepers met internationale ervaring. Als het verschil ontzettend groot zou zijn geweest, dan was het heel makkelijk geweest. Dit is om het even. Wij zijn niet gewend dat er zoveel gerouleerd wordt met keepers."

Weloverwogen keuze

Van Basten begrijpt wel dat Van Gaal voor Noppert kiest. "Ik kan me niet voorstellen dat je ego je zó in de weg zit, dat je dit nu op zo'n manier gaat doen. Hij (Van Gaal, red.) gaat ook gewoon voor het beste resultaat. Hij heeft denk ik zodanig de trainingen bekeken dat hij onder invloed is gekomen dat hij denkt dat deze man (Noppert, red.) ons kan helpen en redden. Het blijft heel raar dat hij eerder zei dat we een goed team hadden en zo min mogelijk wilde veranderen. Dit is wel een complete verandering."