Succesvol samenspel in Twente

Succesvol samenspel bij Twente: 'Jan is op die momenten zó rustig en helder'

14 januari 2023 om 07:16

FC Twente staat zaterdagavond tegenover Ajax in de Eredivisie en mag niet worden vergeten als titelkandidaat. De Tukkers degradeerden in 2018 nog naar het tweede niveau en zijn de laatste jaren bezig aan een enorme opmars, wat onder meer te danken is aan een sterk samenspel tussen trainer Ron Jans en technisch directeur Jan Streuer.

Het Algemeen Dagblad ging in gesprek met Jans en Streuer. In 2020 begon Streuer aan de klus in Enschede. De bestuurder zou eigenlijk met pensioen, maar werd door oude bekende Marcel van der Kraan gebeld voor een laatste klus. "Er was gewoon vrijwel niets of niemand meer over bij de club", stelt Streuer over Twente, dat bij zijn komst veertiende stond in de Eredivisie. "Ik had in het verleden bij FC Twente gespeeld, ik kom uit de buurt, dus dan zit zo’n club toch in je hart. Ze wisten eigenlijk niet meer wie ze nog aan moesten stellen om het technisch beleid vorm te geven."

Streuer besloot Jans, die was weggestuurd bij FC Cincinatti wegens vermeend racistisch taalgebruik, aan te stellen als hoofdtrainer. "We hadden elkaar misschien drie of vier keer kort gesproken. Ik had Jan vroeger nog zien voetballen, we kwamen elkaar weleens tegen, maar dat was het ook wel", meent Jans. "Veel mensen vroegen zich af waar we in vredesnaam aan begonnen. Maar we hadden achteraf bezien één voordeel: we konden vrijwel volledig blanco beginnen. Er waren nog maar acht spelers, er was geen technische staf meer: niets. In dat opzicht konden we op een kale vlakte beginnen met bouwen. We hoefden niet eerst dingen af te breken of te repareren."

Jans steekt de loftrompet voor Streuer. "Als technisch directeur beantwoordt hij exact aan wat Cruijff ooit zei over voetbal: ‘Het is een simpel spel, maar simpel spelen is het moeilijkste wat er is. Maar Jan is op zulke momenten zó rustig, zo glashelder, zo nuchter ook."