halsema stelt fouilleerzones in rondom duel ajax

Amsterdamse politie fouilleert preventief in vier gebieden bij Ajax-duel met Union

16 februari 2023 om 10:07

De gemeente Amsterdam heeft maatregelen genomen voorafgaand aan het duel tussen Ajax en Union Berlin. De Dam, het Wallengebied, het Centraal Station en rond de Johan Cruijff Arena mag er preventief gefouilleerd worden. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Op deze wijze hoopt burgemeester Femke Halsema bij te dragen aan een veilig verloop van de wedstrijd in de tussenronde van de Europa League. De controle heeft vooral ten doel om dragers van vuurwerk en/of wapens er tussenuit te pikken. Op donderdag tussen 12.00 uur en 00.00 uur kan iedereen die zich in bovenstaande gebieden begeeft, gefouilleerd worden.

Mensen die rondlopen met gezichtsbedenkende kleding zijn extra gewaarschuwd. Halsema meldt dat er strenger wordt gecontroleerd op mensen die hun gezicht proberen te verbergen. Vaak bedekken hooligans hun gelaat bij ongeregeldheden in de hoop een straf te ontlopen.

Als een supporter wordt aangehouden met gezichtsbedekkende kleding (bivakmuts bijvoorbeeld) bij zich, dan volgt een stadionverbod van zes maanden. Het dragen van gezichtsbedekking leidt tot een verbod van liefst achttien maanden. Ajax en Union trappen donderdag om 18.45 uur af.