Hamstra vertrekt bij Ajax: hoe zag de periode van de 52-jarige Groninger eruit?

Overzicht van de werkzaamheden van ontslagen Gerry Hamstra bij Ajax
3 april 2023 om 11:55
Laatste update: 3 april 2023 om 11:58

Gerry Hamstra is vertrokken als technisch manager bij Ajax. Dat maakte de Amsterdamse club maandagochtend definitief bekend. Het contract van de 52-jarige Groninger is ontbonden na tegenvallende prestaties en de Duitser Sven Mislintat is zijn beoogd opvolger. Hoe zag de periode van Hamstra bij Ajax eruit? VoetbalNieuws geeft je een overzicht.

Hamstra werd in maart 2021 aangesteld bij Ajax, om in eerste instantie aan de slag te gaan als rechterhand van Marc Overmars, de toenmalig directeur voetbalzaken. Daar begon hij zich te richten op de contracten van jeugdspelers, maar toen Overmars in februari 2022 werd ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag, kreeg Hamstra promotie.

Samen met oud-speler Klaas-Jan Huntelaar werd hij verantwoordelijk voor de in- en uitgaande transfers bij Ajax. In de zomer van 2022 beleefden zij een zeer drukke transferperiode. Veel basisklanten, met wie Ajax successen behaalde in de Eredivsie en de Champions League, vertrokken. De spelers die door Hamstra en Huntelaar daarvoor werden teruggehaald, presteren tot op heden zeer onder de maat.

De behandelde transfers van Gerry Hamstra bij Ajax

Vertrokken: Antony en Lisandro Martínez (Manchester United), Sébastien Haller (Borussia Dortmund), Daley Blind, Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui (Bayern München), Nicolas Tagliafico (Olympique Lyon), André Onana (Internazionale), Perr Schuurs (Torino), Danilo (Feyenoord), Sean Klaiber (FC Utrecht), Lisandro Magallán (Elche), Lucas Ocampos (Sevilla, gehuurd), Mohamed Ihattaren (Juventus, gehuurd). Geschatte opbrengst: 216 miljoen euro.

Nieuw: Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Calvin Bassey (Rangers FC), Brian Brobbey (RB Leipzig), Owen Wijndal (AZ), Gerónimo Rulli (Villarreal), Francisco Conçeicao (FC Porto), Jorge Sánchez (Club América), Lucas Ocampos (Sevilla, gehuurd), Lorenzo Lucca (Pisa, gehuurd), Ahmetcan Kaplan (Trabzonspor), Florian Grillitsch (Hoffenheim) Geschatte uitgaven: 113 miljoen euro.

Waar Ajax vorig seizoen nog kampioen werd, de finale van de KNVB beker haalde en in de knock-outfase van de Champions League actief was, is dat momenteel alles behalve het geval. De ploeg van trainer John Heitinga, die het stokje overnam van de ontslagen Alfred Schreuder, staat op de tweede plaats in de Eredivisie en op acht punten achterstand van koploper Feyenoord.

KNVB beker lijkt enige strijdtoneel voor Amsterdammers

De Amsterdammers werden derde in een Champions League-poule met Liverpool, Napoli en Rangers FC. Vooral de 1-6 nederlaag in eigen huis tegen de Napolitanen was een absoluut dieptepunt. Ajax moest haar Europese campagne vervolgen in de Europa League, maar werd al in de tussenronde uitgeschakeld door Union Berlin. De KNVB beker is eigenlijk nog de enige prijs waarop Ajax in het huidige seizoen kans maakt. Komende woensdag treedt het in de halve finales aan tegen aartsrivaal Feyenoord.

Maandagochtend werd de samenwerking tussen Hamstra en Ajax definitief beëindigd. Huntelaar blijft naar verluid wel aan, net als financieel directeur Susan Lenderink en algemeen directeur Edwin van der Sar. De Duitser Sven Mislintat, eerder werkzaam bij onder meer Borussia Dortmund, is in beeld om de nieuwe man voor de voetbalzaken te worden. Eerder leek Julian Ward, technisch directeur van Liverpool, dat te gaan worden, maar beide partijen konden volgens De Telegraaf niet tot een overeenstemming komen.