Deze vijf wereldsterren heeft meesterscout Veldmate ontdekt

Deze vijf wereldsterren heeft meesterscout Veldmate ontdekt

12 april 2023 om 13:00

Ajax maakte woensdagochtend wereldkundig dat hoofdscout Henk Veldmate vertrekt bij de Amsterdammers. De 66-jarige scout keert terug naar FC Groningen, waar hij in het verleden al 33 jaar onder contract stond. VoetbalNieuws zet de vijf grootste sterspelers die Veldmate heeft ontdekt op een rijtje.

1. Luis Suárez

De eerste speler in het rijtje is niemand minder dan Luis Suárez. Veldmate reisde begin deze eeuw als technisch manager van FC Groningen af naar Uruguay om een speler aan het werk te zien. De beoogde groeibriljant viel tegen, waardoor Veldmate verder ging kijken. Hij zag een bijzondere spits rondlopen bij CD Nacional: Suárez. Groningen haalde de spits voor 1,5 miljoen euro naar Nederland, destijds een recordtransfer voor de club. Na één succesvol seizoen vertrok de talentvolle Uruguayaan voor zo'n acht miljoen euro naar Ajax. Uiteindelijk maakte Suárez furore op het hoogste podium in Europa en speelde hij onder meer voor Liverpool, FC Barcelona en Atlético Madrid.

2. Dusan Tadic

Veldmate was in zijn tijd bij FC Groningen ook medeverantwoordelijk voor de transfer van Dusan Tadic. Op 21-jarige leeftijd speelde de huidige Ajacied zich in de kijker bij verschillende Europese topploegen uit Spanje, Rusland en Frankrijk. Hij koos in 2010 uiteindelijk voor de Trots van het Noorden. Twee seizoenen later verkaste Tadic voor 7,7 miljoen euro naar FC Twente. Via Southampton kwam de Servische aanvoerder bij Ajax terecht, waar hij al meerdere seizoenen zijn klasse etaleert.

3. Virgil van Dijk

Virgil van Dijk is ook op jonge leeftijd naar FC Groningen vertrokken. De aanvoerder van het Nederlands elftal speelde bij Jong Willem II toen Veldmate een wedstrijd bezocht op aanraden van zaakwaarnemer en scout Grads Fühler. Hij was direct onder de indruk van de jonge, maar berensterke verdediger. Van Dijk kreeg geen contract in Tilburg, waarna FC Groningen hem transfervrij oppikte. Na drie seizoenen vertrok Virgil voor drie miljoen euro naar Celtic. Southampton verkocht de Nederlandse sterspeler in december 2017 voor een recordbedrag aan Liverpool, waar Van Dijk uiteindelijk de Champions League mee wist te winnen.

4. Lisandro Martínez

Veldmate wist in zijn periode bij Ajax ook verschillende sterspelers te scouten, onder wie Lisandro Martínez. De voormalig hoofdscout van Ajax heeft een uitstekend netwerk in Zuid-Amerika. Hij zag bij het Argentijnse Defensa y Justicia een talentvolle speler rondlopen, waarna hij om de tafel ging met het management van Martínez. Na drie seizoenen bij Ajax verkocht de regerend landskampioen de Argentijnse vedette voor maar liefst 54 miljoen euro aan Manchester United.

5. Antony

De laatste speler in dit rijtje is Antony. Veldmate wist directeur voetbalzaken Marc Overmars in 2020 te overtuigen om ruim vijftien miljoen euro neer te tellen voor een negentienjarige Braziliaan. Twee jaar later bleek dit een gouden zet te zijn. De Braziliaanse balvirtuoos floreerde in Amsterdam en verdiende uiteindelijk evenals Martínez een transfer naar Manchester United. Ajax hield een fantastische transfersom over aan Antony, namelijk een bedrag van 95 miljoen euro dat kan oplopen tot honderd miljoen euro.