Wanneer ging Nederland voor het laatst met drie teams de Champions League in?

In 2002 voor het laatst drie Champions League-tickets
14 april 2023 om 10:25
Laatste update: 14 april 2023 om 10:27

Na de resultaten van donderdagavond in de Europa League kan de vlag in Nederland officieel uit: de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst is definitief binnen. Dat betekent dat 'we' in het seizoen 2024/25 twee directe tickets voor de Champions League hebben bemachtigd en één toegangsbewijs voor de kwalificatiereeks van het miljardenbal. Wanneer was de laatste keer dat Nederland drie ploegen mocht afvaardigen richting de Champions LeagueVoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

In 2002/03 mocht Nederland voor het laatst op basis van het coëfficiënt drie ploegen richting de Champions League afvaardigen. Ajax eindigde in het seizoen 2001/02 als landskampioen en PSV als tweede, waardoor zij zich direct plaatsten voor het Europa's lucratiefste clubtoernooi.

Feyenoord mocht als nummer drie van de voorgaande voetbaljaargang aan de bak in het voorportaal van de Champions League, maar wist af te rekenen met Fenerbahçe door ze eerst in eigen huis met 1-0 klop te geven en daarna ook in Istanbul met duidelijke cijfers (0-2) te winnen.

In 1998/98 werd de succesreeks van vier volle jaren ingezet waarin drie tickets voor de Champions League te verdelen waren. Vanaf het seizoen 2003/04 is Nederland nooit meer actief geweest met meer dan twee ploegen in het miljardenbal. In 2018 waren 'we' voor het laatst met twee ploegen actief in de Champions League: Ajax en PSV overleefden destijds allebei de voorrondes.

Het komt er dus op neer dat Nederland in 2024 opnieuw de kans krijgt om met drie ploegen de Champions League in te gaan, 22 jaar na de laatste keer.