Kunnen kaarten die spelers tijdens PSV-Ajax pakken doorwerken in de bekerfinale?
Aankomende zondag staat de Eredivisie-topper tussen PSV en Ajax op het programma, maar één week later wordt deze wedstrijd nog een keer gespeeld. De twee clubs staan dan in De Kuip tegenover elkaar in de finale van de KNVB-beker. Hebben eventuele rode kaarten die zondag worden gepakt eigenlijk invloed op het duel van de week erna? VoetbalNieuws legt het aan je uit.
Met Kenneth Taylor en Edson Álvarez heeft Ajax nu twee voorbeelden van spelers die een belangrijke wedstrijd aan hun neus voorbij zien gaan door een schorsing. Taylor kreeg twee keer geel in de halve finale van de KNVB-beker tegen Feyenoord en mist daardoor de bekerfinale tegen PSV. Álvarez ontving zondag zijn tiende gele kaart tegen FC Emmen, waardoor hij de competitiewedstrijd tegen PSV mist.
Indirecte rode kaarten
Wanneer een speler twee gele kaarten pakt in één wedstrijd en daardoor een indirecte rode kaart ontvangt, dan wordt hij geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd in de competitie waarin hij een rode kaart heeft gepakt. Dit gebeurde Taylor dan ook in de halve finale van de KNVB-beker waardoor hij de eerstvolgende wedstrijd in die competitie moet missen, wat de finale is.
Directe rode kaarten
Achteraf gezien was het misschien wel beter geweest als Taylor een directe rode kaart had ontvangen. De KNVB hanteert namelijk de volgende regel voor directe rode kaarten: 'Een speler of wisselspeler die voor, tijdens of na een competitie- of bekerwedstrijd is bestraft met een directe rode kaart, is standaard voor geen enkel team (!) speelgerechtigd om uit te komen tot en met de dag waarop dit team (dus het team waarbij hij de directe rode kaart heeft opgelopen) de eerstvolgende competitie- of bekerwedstrijd heeft gespeeld.' Afhankelijk van de ernst van de overtreding had Taylor dan ook de eerstvolgende wedstrijd(en) van Ajax gemist, wat bijvoorbeeld Fortuna Sittard-thuis en FC Emmen-thuis in de Eredivisie waren geweest.
Conclusie
Mochten spelers van Ajax of PSV zondag een directe rode kaart krijgen, dan betekent dat normaal gesproken dat de bekerfinale aan hun neus voorbij gaat, mits de kaart wordt geseponeerd. Een indirecte rode kaart levert de spelers een schorsing in de Eredivisie op, waardoor de bekerfinale niet in gevaar komt.