Sparta gaat strijdend ten onder tegen FC Twente, dat Europees voetbal veiligstelt

Wedstrijdverslag Twente Sparta
11 juni 2023 om 16:30

FC Twente heeft zondagmiddag Europees voetbal veiliggesteld in de finale van de play-offs. Sparta Rotterdam bood veel weerstand, maar moest uiteindelijk buigen door een van richting veranderd schot van Joshua Brenet. Het werd 1-0 in de Grolsch Veste. 

Bij FC Twente begonnen Ramiz Zerrouki en Wout Brama, die hun laatste duel voor de club speelden: Zerrouki meldt zich deze zomer bij Feyenoord, terwijl Brama zijn carrière na dit seizoen afsluit. De thuisploeg begon stormachtig aan het duel en speelde direct grote kansen bij elkaar, maar doelman Nick Olij stond goed op te letten tussen de palen. Na de openingsfase ging de wedstrijd enigszins liggen en waren de uitblinkers voor beide ploegen vooral de doelmannen, Olij en Lars Unnerstall.

Het was 31 graden in de Grolsch Veste en daarom was er na ruim een half uur spelen een drinkpauze. Ondanks de aantrekkelijke eerste helft wisten beide ploegen het net niet te vinden. Sparta stond in het begin met de rug tegen de muur, maar speelde zich in de wedstrijd en bood goede tegenstand. In het tweede bedrijf ging de wedstrijd op dezelfde voet verder en creëerden beide ploegen veel kansen. 

Na een klein uur spelen was het Twente dat op voorsprong kwam. Joshua Brenet haalde uit van afstand en zag dat zijn schot werd binnengelopen door Shurandy Sambo. Sparta ging in de achtervolging na de achterstand en kwam tot grote kansen. Zo werd onder meer de lat geraakt en moest Unnerstall vaak optreden om de gelijkmaker te voorkomen. 

Een kwartier voor tijd moest Brama het veld ruimen. De routinier nam op emotionele wijze afscheid van Twente, onder luid applaus van het volle stadion. Sparta bleef op zoek gaan naar de gelijkmaker, maar die viel uiteindelijk niet meer.

Door de overwinning mag Twente zich in de tweede voorronde van de Conference League melden. Sparta heeft een zeer indrukwekkend seizoen achter de rug met een zesde plaats in de Eredivisie, maar zal niet in Europa voorkomen.