Baris Alper Yilmaz, Galatasaray, PSV, Ajax

Wie is Baris Yilmaz, de door PSV en Ajax begeerde Turks international?

24 juni 2023 om 13:45
Laatste update: 24 juni 2023 om 13:46

PSV en Ajax hebben volgens Turkse media interesse in Baris Alper Yilmaz. De Turk maakt de laatste jaren een opmars in de Turkse competities en staat op de radar van meerdere Europese topploegen. Voetbalnieuws duikt in de carrière van de international.

Yilmaz, geboren op 23 mei 2000, begon met voetballen in zijn geboortestad Rize voor Rize Özel İdare Spor waarna hij de overstap maakte naar Ankara Demirspor op het derde Turkse niveau. Na drie sterke seizoenen nam Ankara Keciorengucu hem voor vijftig duizend euro over. Ondanks het feit dat de vleugelaanvaller niet al te vaak tot scoren komt, waren zijn flitsende en gevaarlijke acties vanaf de zijkant genoeg voor Galatasaray om hem over te nemen. De Turkse topploeg legde in de zomer van 2021 2.1 miljoen euro voor hem neer.

Overstap naar Galatasaray

Voor Galatasaray was het een weldoordachte keuze om Yilmaz te contracteren. Volgens Turkse media is de aanvaller een'‘linkervleugelspeler die zijn snelheid gebruikt om negentig minuten lang gevaar te creëren. Als er ruimte ligt of bij een counter is Yilmaz een gevaar voor ieder team door zijn balcontrole en dribbels met de bal.' 65% van zijn dribbels werden afgelopen jaar succesvol afgerond. Het plan van Galatasaray was om Yilmaz afgelopen seizoen te laten wennen aan het hoogste niveau zodat hij komend seizoen een vaste waarde kan worden voor het elftal. Trainer Okan Buruk gaf onlangs aan dat hij een prominente rol ziet weggelegd voor Yilmaz komend seizoen. "Hij kan zowel als nummer negen en als tweede spits uit de voeten", vertelde de trainer tegenover de Turkse tak van CNN.

Afgelopen seizoen kwam Yilmaz 32 keer in actie en vond hij acht keer al het net. Onlangs verlengde de Turk nog zijn contract bij Galatasaray. "Ik kwam pas twee jaar geleden en ik draag het Galatasaray-shirt met eer en trots. Ik hoop het shirt nog vele jaren te dragen", vertelde hij zelf bij zijn verlenging. Na zijn contractverlening tot 2027 kwam naar buiten dat Yilmaz zeven miljoen Turkse Lira verdient, omgerekend ruim 250 duizend euro. De komende seizoenen zal dit bedrag oplopen tot maximaal achttien miljoen Lira, omgerekend 650 duizend euro.

Transfer in de maak?

Of Yilmaz zijn contract bij Galatasaray zal uitdienen is nog maar de vraag. Zowel PSV als Ajax zou interesse hebben in de Turk maar ook Lazio-trainer Maurizio Sarri hoopt op de komst van de vleugelaanvaller. Enkele Turkse media zetten in op een bedrag van twintig miljoen euro, maar of dat klopt is nog maar de vraag. Overigens maakte Yilmaz in 2021 al zijn debuut voor het Turks nationale elftal en speelde hij de afgelopen twee interlands in het kader van de EK-kwalificatie tweemaal negentig minuten mee.