Hoe komen clubs uit Saudi-Arabië aan geld om topspelers naar hun land te halen?
Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, N’Golo Kante en Neymar, het zijn vier voorbeelden van spelers die naar Saudi-Arabië trokken. Clubs uit het olieland trokken afgelopen zomer met lucratieve aanbiedingen topspelers aan, die hun brood normaal gesproken in Europa verdienden. Hoe komen clubs als Al Nassr, Al Ittihad, Al-Hilal en Al Ahli aan hun geld? VoetbalNieuws legt het je uit.
Het PIF: Public Investment Fund
Het PIF is een fonds dat in 1971 is opgericht door de overheid van Saudi-Arabië. Het idee achter het fonds is dat er kan worden geïnvesteerd in allerlei soorten ontwikkelingen die het land beter maken. Vanaf de periode van oprichting tot het moment van schrijven is er een enorme pot met geld ontstaan. Naar verluidt heeft het fonds zo’n 514 miljard euro bij elkaar gesprokkeld door de verkoop van de vele olie waar het land om bekend staat. Deze immens grote geldpot wordt nu gebruikt om te investeren in de sport, waar onder andere het voetbal nu een grote pijler in is geworden.
Mohammed bin Salman Al Saud, de kroonprins van Saudi-Arabië die het PIF reguleert
PIF speelt een rol bij vier clubs in Saudi-Arabië
Naast dat we het PIF kennen van de overname van het Engelse Newcastle United heeft het nu ook de krachten gebundeld door garant te staan voor vier clubs uit Saudi-Arabië. Dat zijn Al Nassr, Al-Hilal, Al Ittihad en Al Ahli. Deze clubs kunnen nu bij wijze van spreken al het geld van de wereld bieden om Europese topspelers te verleiden tot een overstap.
Hoe zit het met Financial Fair Play?
In Europa kennen we allemaal de Financial Fair Play-regels waar grote clubs als FC Barcelona, Manchester City en Chelsea al veel onderhevig aan zijn geweest. In Saudi-Arabië ligt dit wat anders. Sterker nog, de Saudi Pro League heeft geen Financial Fair Play-regels waardoor er bij wijze van spreken oneindig met geld kan worden gesmeten.
Niet alleen voetbal
In Saudi-Arabië wordt er niet alleen maar aan topspelers uit het voetbal getrokken, maar ook aan sterren uit andere sporten. Ook in het golf is de invloed van het olieland een erg groot thema. Zo hebben 48 spelers al de keuze gemaakt om enkel voor het LIV, de Arabische versie van de PGA, te spelen. Ook deze spelers zijn met weerzinwekkende bedragen naar het Midden-Oosten gehaald. Het beste voorbeeld van een voorstel is de alom bekende Tiger Woods, die contract met een waarde van tussen de 700 en 800 miljoen euro heeft afgeslagen.