Vietnam onder de loep: Wat staat Oranje te wachten tegen de Aziatische kampioen?

Vietnam, WK vrouwenvoetbal, Oranje leeuwinnen
31 juli 2023 om 20:00
Laatste update: 31 juli 2023 om 19:58

Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal staat voor de deur en het Nederlands elftal is momenteel in Nieuw-Zeeland om zich voor te bereiden op de eerste groepswedstrijd. Na confrontaties met de Verenigde Staten en Portugal, sluit Oranje de poule af met een wedstrijd tegen Vietnam en Voetbalnieuws neemt die ploeg onder de loep.

Voor velen zal de naam van Vietnam geen angst inboezemen. In tegenstelling tot de Verenigde Staten en wellicht ook Portugal zal menig voetbalsupporter geen speler uit het Vietnamese team kunnen noemen, maar onderschatting zit in een klein hoekje. Ondanks het feit dat Vietnam pas voor het eerst mee doet aan het WK, is de weg daarnaartoe zeker erg knap te noemen. In 2022 won Vietnam namelijk de AFC Women’s Asian Cup, beter bekend als het hoogste kampioenschap van Azië. Vietnam staat op de FIFA-ranglijst als 33e.

Huynh Nhu
Sterspeelster aan de zijde van Vietnam is Huynh Nhu. De aanvalster is de enige speelster in de selectie die actief is buiten Vietnam en komt uit voor het Portugese FC Vilaverdense. In Vietnam werd ze vijfmaal gekozen tot beste voetbalster en met 67 doelpunten in 103 interlands is ze de meest ervaren speelster van de selectie.

Mai Duc Chung is de bondscoach van Vietnam. De 72-jarige manager heeft de nodige ervaring en was voor het eerst in 1997 bondscoach van de Vietnamese vrouwen. Na avonturen bij het mannenelftal en enkele jeugdteams keerde hij in 2014 terug bij de vrouwen.