Nederlandse tv-zenders niet geïnteresseerd in Saudische competitie

Nederlandse tv-zenders niet geïnteresseerd in Saudische competitie
26 juli 2023 om 08:13
Laatste update: 26 juli 2023 om 10:35

Nederlandse televisiezenders staan niet te springen om uitzendrechten van de Saudische voetbalcompetitie binnen te halen. Dat blijkt uit een rondvraag van het Algemeen Dagblad. Ondanks de komst van supersterren als Cristiano Ronaldo en mogelijk Kylian Mbappé verwachten ze bitter weinig interesse onder Nederlandse kijkers.

"Al speelt straks de helft van Oranje daar, dan nog geen interesse", zegt NOS-chef voetbal Arno Vermeulen. "Ik kan me niet voorstellen dat we er iets mee doen. Ik denk namelijk niet dat de gemiddelde voetballiefhebber er op zit te wachten. Die kijkt veel liever naar onze eigen eredivisie." Ook sportmarketeer Chris Woerts denkt niet dat de Nederlandse zenders in gaan op een eventuele aanbieding. "IMG zal de rechten ongetwijfeld aanbieden bij Nederlandse zenders, maar ik denk dat ze lachend afgewezen worden", aldus Woerts.

Behalve het ontbreken van een publiek in Nederland, spelen ook morele bezwaren tegen het regime in Saudi-Arabië een rol. "Dat soort zaken spelen altijd mee", geeft ESPN aan, maar de zender sluit interesse in de competitie niet helemaal uit. "In zijn algemeenheid is het voor ons alleen interessant als het een aanvulling is op de kurk waar onze zender op drijft, en dat is het Nederlandse voetbal. We weten uit ervaring dat een mooie wedstrijd uit de eredivisie altijd meer kijkers trekt dan bijvoorbeeld een wedstrijd in de Engelse Premier League, en hetzelfde geldt voor de Keuken Kampioen Divisie."