Coëfficiënten-update: dit is de stand van zaken voor Nederland

Coëfficiënten-update: Portugal loopt in op Nederland na overwinningen

Vandaag om 10:40
Laatste update: om 10:28

Voor het Nederlandse voetbal breekt er weer een belangrijke periode aan. Niet alleen voor de ploegen zelf, maar ook voor de Nederlandse coëfficiënten. Voetbalnieuws legt aan je uit wat er de komende periode op het spel staat.

De stand van zaken voor Nederlandse clubs in Europa

Even kort samengevat een stand van zaken. Nederland bezet na de afgelopen topseizoenen plek zes in de ranking. Door de sterke prestaties ging Nederland over Portugal heen en was het zelfs even Frankrijk de baas om plek vijf. Plek zes geeft recht tot twee directe startplaatsen voor de Champions League en een extra voorronde-ticket. Even mochten 'wij' ons de vijfde competitie van Europa mag noemen. Dit zou recht geven op nog een extra UCL-ticket, iets waar iedere Nederlandse voetbalfan van smult.

Inmiddels is Nederland weer met de voeten in de aarde, maar is plek zes wel flink verstevigd. De voorsprong op Portugal bedraagt nu ruim vier coëfficiëntpunten en bovendien lijkt het volgend seizoen ook wel goed te komen: het verschil in het seizoen dat komend seizoen vervalt in de coëfficiënten bedraagt slechts 0.400 punt. Wel is het negatief voor Nederland dat er zes clubs Europa ingingen, waardoor alle punten door zes worden gedeeld. Portugal heeft juist een club minder die Europa inging, waardoor daar de punten door vijf gedeeld worden. In het kort: Nederland pakt 0.333 punt bij een overwinning, Portugal pakt 0.400 punt.

Een ander verschil met vorig seizoen is de opzet van de Europese toernooien. Vanuit de Champions League en Europa League is er geen doorstroom naar een treetje lager voor de clubs die de achtste finale net niet halen. Dit kan positief of negatief uitpakken voor Nederland. Wel zijn er meer punten te pakken in de groepsfase, aangezien er nu acht wedstrijden worden gespeeld in plaats van zes. 

Nederland op Coëfficiënten-ranglijst

6. NEDERLAND - 54.900 (-)
7. Portugal - 51.416 (+0.800)

Wat staat Nederland te wachten voor de coëfficiënten?

Aangezien Nederland momenteel zesde staat, is het omhoog kijken even afgelopen. Frankrijk staat stevig op plek vijf en zal nog eens een stuk meer coëfficiënten binnen gaan harken dit seizoen. De top-vijf wordt verder ingevoerd door Engeland, Spanje, Italië en Duitsland. De plekken zes en zeven is waar Nederland zich druk om moet maken. Portugal werd al ingehaald, in het verleden werd al duidelijk dat Nederlanders op voetbalgebied nooit de Portugezen moeten uitvlakken.

Het komende Europese seizoen staan Nederlandse en Portugese ploegen ook tegen elkaar. Die wedstrijden tellen dubbel voor de coëfficiënten: Benfica ontvangt Feyenoord in de Champions League en PSV neemt het op tegen Sporting Portugal in het miljardenbal. 

Wat de Champions League-kandidaten betreft, heeft PSV een gunstig schema. Feyenoord heeft het echter loodzwaar. Benfica heeft ook een moeilijke groepsfase voor de boeg, terwijl Sporting Portugal wat minder moeilijke tegenstanders treft. 

In de Europa League heeft Ajax gunstig geloot, terwijl AZ en Twente het lastiger krijgen. Nederlandse en Portugese clubs treffen elkaar niet op het tweede toernooi van Europa en in de Conference League zijn geen Nederlandse clubs actief. Saillant detail: Porto en Braga treffen vijf dezelfde tegenstanders in de Europa League. In de Conference League kan Vitória SC nog Nederland pijn doen op de coëfficiëntenlijst.