Ajax bevestigt onderzoek naar Mislintat: 'Wisten niet van aandelen AKA Global'

Ajax bevestigt onderzoek naar Mislintat: 'Wisten niet van aandelen AKA Global'

20 september 2023 om 09:01
Laatste update: 20 september 2023 om 09:04

Ajax was niet op de hoogte van het aandeelhouderschap van AKA Global GmbH in Matchmetrics, het bedrijf waar technisch directeur Sven Mislintat aandelen in heeft. Dat communiceert de club woensdagochtend via haar officiële kanalen. Mislintat ligt onder vuur nadat dinsdag bekend werd dat via dat zaakwaarnemerskantoor Borna Sosa werd binnengehaald. Naar aanleiding daarvan wordt er momenteel een onderzoek uitgevoerd.

Dat is in strijd met de regels waar een beursgenoteerd bedrijf als Ajax zich aan moet houden. De Amsterdammers schrijven in een officieel bericht dat het op de hoogte was van Mislintats aandelen in Matchmetrics, maar niet dat dat bedrijf ook deels in handen is van AKA Global. Daardoor werd duidelijk dat Mislintat mogelijk een transfer heeft gerealiseerd met eigen belangen. Bovendien werd bekend dat Sosa op advies van Mislintat vlak voor de onderhandelingen van zaakwaarnemer is gewisseld.

'De clubleiding kreeg vragen over een aandeelhouderschap dat AKA Global GmbH, een adviesbureau voor professionele sporters, in Matchmetrics zou hebben verkregen. Ajax was hiervan niet op de hoogte. Aangezien deze zomer een door Ajax aangetrokken speler is bijgestaan door AKA Global, is de club dit nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs', zo communiceert Ajax. 'Ook zal een onafhankelijk extern onderzoek worden uitgevoerd door een forensisch instituut. Sven Mislintat heeft verklaard volledige medewerking te verlenen, waaronder het delen van alle relevante documentatie.'