Arbeidsrechtadvocaat is duidelijk: 'Ajax had Mislintat meteen moeten schorsen'

Arbeidsrechtadvocaat is duidelijk: 'Ajax had Mislintat meteen moeten schorsen'
20 september 2023 om 11:59
Laatste update: 20 september 2023 om 14:44

Ajax voert momenteel een intern onderzoek uit naar Sven Mislintat, maar had de directeur voetbalzaken het beste direct kunnen schorsen. Dat stelt Joost Quant, arbeidsrechtadvocaat die thuis is in voetbalgerelateerde zaken. 

In gesprek met De Telegraaf meent Quant dat Ajax niet ideaal met de situatie omgaat. "Je kunt hier niet te lang mee wachten, dan verspeel je het recht om iemand alsnog op staande voet te ontslaan als na onderzoek blijkt dat hij inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld. Dat noem je de onverwijldheidseis. Arbeidsrechtelijk is de meest logische en noodzakelijke stap om met hem te praten, ook in het kader van hoor en wederhoor", aldus de advocaat. 

Afhankelijk van het onderzoek kan het maanden duren voordat Ajax een definitieve conclusie kan trekken. "Je moet een rechter duidelijk maken dat je die lange tijd ook echt nodig had om onderzoek te doen, maar dan is dat zeker mogelijk. Belangrijke vraag is wat er gebeurt als je hem schorst. Is er een goede vervanger, een goede tweede man die zijn taken kan overnemen?"

Dat laatste lijkt vooralsnog een probleemstuk voor Ajax. Edwin van der Sar stapte dit jaar af als algemeen directeur en Klaas-Jan Huntelaar is vooral begaan met de jeugdcontracten bij de club. Alex Kroes mag vanwege een concurrentiebeding met AZ pas in maart van volgend jaar starten met zijn functie in Amsterdam.