Rob Alflen stelt dat FC Utrecht niet veel te verliezen heeft en Ajax alles

FC Utrecht en Ajax spelen degradatiekraker: 'Heel pijnlijk, echt Ajax onwaardig'

21 oktober 2023 om 17:21
Laatste update: 21 oktober 2023 om 16:25

Aanstaande zondag staat het altijd beladen duel tussen FC Utrecht en Ajax op het programma. Waar dat normaal gesproken een wedstrijd uit het linkerrijtje van de Eredivisie is, liggen de verhoudingen nu wat anders. Zowel de Domstedelingen als Amsterdammers verkeren in de degradatiezone en daarmee zijn de belangen des te groter. VoetbalNieuws sprak met Rob Alflen, die een verleden heeft bij zowel Utrecht als Ajax.

Tussen 1985 en 2000 kwam Alflen als speler in totaal voor acht clubs uit, waaronder FC Utrecht en Ajax. In Amsterdam betrad hij in totaal 27 keer het veld, maar in de Domstad speelde hij zijn meeste wedstrijden. In totaal speelde Alflen 142 keer voor Utrecht, de club waar hij later terugkeerde in verschillende rollen in de technische staf. Zo was Alflen tussen 2011 en 2014 assistent-trainer in de Galgenwaard en van 2014 tot 2015 zelfs een jaar hoofdtrainer.

"Als je lang bij Utrecht zit, dan weet je dat je thuis kans hebt tegen Ajax"

Eén van de beruchte edities van Utrecht – Ajax waar Alflen onderdeel van uitmaakte, speelde zich af in het seizoen 2011/12. In oktober 2011 werd de geboren Utrechter assistent-trainer van Jan Wouters waarna de Amsterdammers enkele weken later op bezoek kwamen. Na een knotsgekke wedstrijd stapte Utrecht uiteindelijk met 6-4 van het veld.

"Dat was echt een achtbaan, een bizarre wedstrijd die alle kanten op vloog", begint Alflen, die zich nog een hoop uit dat duel voor de geest kan halen. "Ik weet nog dat Mulenga een goal maakte terwijl hij een kruisband had gescheurd en dat de wedstrijd ook vol zat met fouten van Vermeer. Echt een bizar potje. Soms voelde je je helemaal kansloos en dan stond je ineens weer voor."

In aanloop naar deze specifieke wedstrijd was er niet echt een overheersend gevoel van 'wij gaan Ajax pakken vandaag', kan Alflen zich nog voor de geest halen. Vertrouwen is er altijd alleen wel degelijk. "Als je lang bij Utrecht zit, dan weet je dat je thuis tegen Ajax op de een of andere manier kans hebt. Ik ken niet exact de statistieken, maar ik weet wel dat Ajax niet heel makkelijk met een overwinning weg kwam uit de Galgenwaard. Ik denk dat als je bijvoorbeeld PSV ernaast legt, dan krijg je hele andere cijfers, maar tegen Ajax was het altijd op de een of andere manier mogelijk."


Assistent-trainer Rob Alflen (midden) samen met hoofdtrainer Jan Wouters (rechts) voorafgaand aan de memorabele FC Utrecht - Ajax (6-4) in 2011

De rol van het Utrecht-publiek

De selectie van Utrecht bestaat met namen als Mark van der Maarel, Mike van der Hoorn, Bart Ramselaar en Jens Toornstra uit een aantal spelers die weten hoe de vork van de club in de steel zit. Toch komt het gevoel rondom Utrecht-Ajax vooral bij het publiek vandaan, meent Alflen.

"In de selectie van Utrecht zit niet het sentiment tegen Ajax. Dat zit bij het publiek, bij de echte ras Utrechter die op de tribune zit. Maar Utrecht zit nu in een vervelende situatie", vervolgt Alflen, die Utrecht nog wel een oefenwedstrijd van NEC (1-2) heeft zien winnen, in tegenstelling tot Ajax dat niet heeft kunnen oefenen tijdens de interlandperiode. "Je moet ergens vertrouwen vandaan halen, dus dat zal wel een beetje vertrouwen hebben gegeven. Je hebt ook de hele week de tijd, je hoeft niet te herstellen, want je hebt in het weekend niet gespeeld."

Toch weet Alflen dat het ook moeilijk kan zijn voor spelers om voor het Utrecht-publiek te spelen. Onlangs werd er nog met 0-2 van Almere City verloren en ook afgelopen seizoen gingen thuiswedstrijden tegen Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard (beide 1-2) verloren. In dat soort wedstrijden kan het Utrecht-publiek zich ook wel eens tegen de spelers keren, heeft Alflen ondervonden.

"Ze kunnen ook mega negatief zijn en sommige spelers zijn tegen die druk niet bestand. Er ligt een behoorlijke druk op als je speler van Utrecht bent en thuis speelt tegen clubs als RKC, Sparta, Fortuna, noem maar op. Als Utrecht niet voor de rust met 2-0 voor staat, dan kan je al een negatieve tendens en sfeer krijgen en kunnen ze al gaan fluiten", vervolgt de voormalig prof, die dat niet tegen Ajax verwacht. "Dan ligt er toch iets minder druk op. Op de een of andere manier komt er in dat hele Utrecht iets los als Ajax komt. Al die mensen zullen dan niet zo snel gaan fluiten, of het moet 0-3 staan in tien minuten. Maar ondanks dat Utrecht er slecht voor staat heeft Ajax heeft alles te verliezen, dus de druk is aanzienlijk anders."

"Ik ben bang dat dit een dip van drie jaar gaat worden"

Een blik op de ranglijst verraadt dat Utrecht momenteel de hekkensluiter van de Eredivsie is, maar dat ook Ajax op plek zestien staat. Het duel van zondag is dan ook op papier een degradatiekraker. Vooral de situatie in Amsterdam is er een waar met grote verbazing naar wordt gekeken.

"Dat vind ik heel pijnlijk, het is echt Ajax onwaardig. Elke topclub heeft wel eens zijn dipje, maar ik ben bang dat dit wel eens een dipje van drie jaar kan worden. In zo’n korte tijd is die club min of meer naar de klote geholpen", luidt de conclusie van Alflen, die ook zijn zorgen voor het Nederlandse voetbal uitspreekt. "Je merkt dat zowat heel Nederland Ajax nu uitlacht, maar voor het Nederlandse voetbal is het ook slecht. Feyenoord en PSV zitten nu wel in Europa maar dat kan ook zo afgelopen zijn. Ajax scoort gewoon veel punten in Europa dus het is doodzonde", besluit Alflen.

In de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD wordt de clash tussen Utrecht en Ajax verder besproken. Bekijk de video of luister de podcast hieronder: