Mogelijke vacature in Amsterdam: deze trainers zouden Van 't Schip kunnen opvolgen

Mogelijke vacature in Amsterdam: deze trainers zouden Van 't Schip kunnen opvolgen
27 december 2023 om 16:55
Laatste update: 27 december 2023 om 16:55

Ajax is achter de schermen bezig met een opvolger voor John van 't Schip. Michael van Praag bevestigde dat tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Wie zou er op de radar staan bij de Amsterdammers. VoetbalNieuws zet de mogelijke trainers op een rijtje. 

Pascal Jansen

Dit seizoen heeft Pascal Jansen het moeilijk bij AZ. Al vaker schreeuwen de supporters van de Alkmaarders om het vertrek van de trainer, en na de uitschakeling in de Conference League rest voor AZ slechts een kans op een prijs in de KNVB Beker. Jansen staat nu ongeveer tweeënhalf jaar aan het roer en eindigde twee keer als vierde en één keer als derde in de Eredivisie. Na het ontslag van John Heitinga was Jansen ook al in beeld, al stak toenmalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat toen een stokje voor zijn komst. De trainer van AZ heeft nog een contract tot 2025 bij AZ en daarmee kan Ajax hem misschien verleiden tot een volgende stap in zijn carrière.

Pascal Jansen langs de kant bij AZ.
Pascal Jansen langs de kant bij AZ.

Kjetil Knutsen

Ajax neemt het in de tussenronde van de Europa League op tegen FK Bodø/Glimt. De coach van de Noren staat al langere tijd op de verlanglijst van de Amsterdammers, maar bleek te duur in de zomer van 2022. Mislintat was zeer overtuigd van Knutsen, maar moest doorschakelen. Knutsen werkte op een lager niveau voor Fyllingsdalen en Asane, voor hij aanvankelijk als assistent-trainer bij zijn huidige club terechtkwam. Sinds 2017 heeft hij de touwtjes als trainer in handen en sindsdien is Bodø/Glimt zeer succesvol. Echter verwacht Transfermarkt dat zijn contract tot 31 december 2024 loopt en dus kan Ajax nogmaals gaan aankloppen en lonken naar zijn diensten.

Type Míchel

"Wat je hoort van de mensen die het kunnen weten: er zijn twee opties. Alex Kroes haalt een topkandidaat uit het buitenland, waar hij heilig van overtuigd is. De categorie Míchel, die waarschijnlijk al niet meer haalbaar is, maar zo'n type trainer," dat zei Sjoerd Mossou in de AD Voetbalpodcast. Daarmee doelt de journalist op de 48-jarige trainer van Girona. Dit seizoen maakt de club indruk in La Liga en staat zij zelfs gedeeld eerste met Real Madrid. Míchel houdt van aanvallend en verzorgd voetbal, en dat is goed terug te zien in de statistieken. Girona scoorde de meeste goals in de Spaanse competitie. Daarmee voldoet hij aan de eisen van Ajax, al lijkt een transfer haast onmogelijk. Toch wil Ajax een type Míchel zoeken bij een andere ploeg en deze voor de groep zetten.

Jesse Marsch

Kijkend naar een type als Míchel kan Ajax misschien uitkomen bij Jesse Marsch. Zijn blazoen liep de laatste jaren wat deukjes op doordat hij bij Leeds United en RB Leipzig al snel werd ontslagen. Sinds zijn ontslag bij de Engelse club begin februari zit de Amerikaan zonder werk. Bij RB Leipzig kwam de 49-jarige terecht nadat hij zich had opgewerkt binnen het Red Bull-imperium. Vooral bij Red Bull Salzburg was hij succesvol met twee keer de dubbel op rij. De trainer houdt ervan om hoog druk te zetten, en daarmee lijkt zijn manier van coachen veel op de Ajax-school.

Van 't Schip blijft

John van 't Schip zou toch ook nog kunnen blijven in Amsterdam. Hij stapte in tot aan het einde van het seizoen, maar mocht Ajax geen ideale opvolger vinden, zou het zomaar kunnen dat hij blijft zitten. De eerder genoemde Alex Kroes zal zijn mening hebben over een buitenlandse trainer, maar Van Praag bevestigde ook dat Louis van Gaal en Danny Blind samen meedenken over een kandidaat. "Het is duidelijk dat we niet wachten tot maart, april of mei. Je moet ook gewoon weten wie er wel en niet beschikbaar is," aldus de voorzitter van de Raad van Commissarissen.