Veltman kijkt uit naar clash met Ajax

Veltman kijkt uit naar terugkeer in Amsterdam: 'Soort gast in mijn eigen huis'

7 november 2023 om 18:23

Voor Joël Veltman staat er donderdagavond een speciale wedstrijd op het programma, als de verdediger met Brighton op bezoek gaat bij Ajax. In gesprek met het Noordhollands Dagblad blikt Veltman voorruit op een speciale terugkeer in Amsterdam.

In de groepsfase van de Europa League nam Veltman het vorige maand al op tegen zijn oude club, waar hij in 2020 vertrok. "Ik had een vreemd gevoel in mijn buik dat ik niet zo goed kon plaatsen en eigenlijk nog steeds niet kan. Misschien wordt het gevoel nog gekker als we donderdag tegen ze spelen in Amsterdam", meent de verdediger, die naar Amsterdam komt om te winnen. "Maar het is ook best gek. Ook vanwege de periode waarin ze nu zitten. Dat we uitgerekend tegen Ajax onze eerste Europese overwinning haalden, was wel raar." Op bezoek in Engeland gingen de Amsterdammers met 2-0 onderuit.

Een dag voor de wedstrijd keert Veltman al terug in de ArenA, waar Brighton eerst altijd op de reisdag nog op het eigen complex een training afwerkte. "Misschien is dat heel prettig voor mij. Dat neemt wellicht dat bijzondere gevoel een beetje weg, al is een lege Arena wel wat anders dan een volle. Dan ben ik er alvast geweest, hoe gek dat ook klinkt want ik heb zoveel wedstrijden daar gespeeld. Ik ben toch een beetje gast in eigen huis", aldus de verdediger die het shirt van Ajax 246 keer droeg. "Als wij doorgaan in Europa schrijven we historie en daar gaan we voor." Toch zal Veltman, mocht hij zich tot matchwinner kronen, zijn emoties in Amsterdam onder controle houden. "Als ik de winnende maak in de laatste minuut ga ik niet uitbundig juichen. Simpel zat, dat komt in de kleedkamer wel", meent de verdediger.

Vertrek bij Ajax

Na de jeugdopleiding te hebben doorlopen in Amsterdam, volgde voor Veltman lange tijd en rol als sleutelspeler in het eerste van Ajax. Na achttien jaar bij zijn club, vertrok de 28-voudig international voor het eerst naar het buitenland. "Spijt heb ik helemaal niet", geeft Veltman aan. "Natuurlijk denk je wel; wat als ik eerder was weggegaan of wat als ik bij Ajax was gebleven? Maar zo gaat het nou eenmaal in mijn leven." De stap naar Brighton pakte goed uit en Veltman heeft al 119 wedstrijden achter zijn naam. Daarnaast is de club een stabiele factor in de Premier League geworden en speelt het sinds dit seizoen voor het eerst Europees voetbal. "Ik had nooit durven dromen dat ik honderd Premier League-wedstrijden zou spelen. Ik ging er wel vanuit dat ik hier twee, drie jaar zou blijven, want ik ben geen clubhopper. Al hing dat ook af of Brighton in de Premier League bleef en of ik wel zou spelen", erkent Veltman.

De inmiddels 31-jarige verdediger weet al wat hij na zijn carrière als voetballer wil gaan doen. Het lijkt mij mooi om als trainer de jonge jongens veel te leren over verdedigen. Zoals Jaap Stam dat deed bij Ajax deed. Dat maakte heel grote indruk op mij en dat zou ik heel graag willen", aldus Veltman. "Wel individueel, want dat is wie ik ben. Ik zal niet in een kleedkamer gaan schreeuwen, maar ik stap wel op een jongen af om één-op-één iets te bepraten."