Twente ontsnapt aan thuisnederlaag tegen NEC en grijpt voorlopige tweede plaats

11 november 2023 om 21:57
Laatste update: 11 november 2023 om 21:57

FC Twente is zaterdagavond ontsnapt aan de eerste thuisnederlaag sinds mei 2022. In een zeer vermakelijk duel in Enschede ging het op en neer en kwam de ploeg van Joseph Oosting uiteindelijk na een 1-3 achterstand nog terug tot een 3-3 gelijkspel. Sem Steijn was met twee doelpunten weer eens van cruciaal belang.

De Tukkers openden sterk en waren eigenlijk in de gehele eerste helft de bovenliggende partij. Kansen kwamen er mondjesmaat, al was de grootste voor NEC. In de tegenstoot had Youri Baas de openingstreffer kunnen maken, maar de Ajax-huurling joeg de bal over het doel van Lars Unnerstall.

Aan de andere kant was het vlak voor rust wel terecht raak. Na een uitstekende aanval over links kon Steijn zijn zevende competitietreffer van het seizoen binnenwerken. Daarin kreeg hij nogal wat hulp van Jasper Cillessen. De Nijmeegse doelman liet de bal makkelijk door zijn handen glippen, waardoor de 1-0 een feit was.

NEC had in de kleedkamer duidelijk uit een ander vaatje getapt. De Nijmegenaren vlogen uit de startblokken en kwamen via een kopbal van Mathias Ross vrijwel uit het niets op 1-1. Twente ging door met aanvallend spelen, maar liet daardoor ook wat ruimte in de rug liggen. Die benutten de bezoekers uitstekend. Bart van Rooij was na een razendsnelle aanval bij de tweede paal het eindstation voor de 1-2.

Twente had geen antwoord op het uitstekende spel van NEC in de tweede helft. De ploeg van trainer Rogier Meijer schoot in de twintig minuten na rust maar liefst zes keer op doel, tegenover nul van die van Joseph Oosting. Baas deed na 65 minuten bovendien wat hem daarvoor niet lukte; scoren. De back wipte de bal over Unnerstall, die het na de 1-3 uitschreeuwde van woede.

Het hielp ogenschijnlijk, want een kwartier voor tijd maakte Steijn zijn tweede en zorgde hij ervoor dat Twente weer terugkwam in de wedstrijd. En dat bleef ook het geval. Een zeer offensief Twente creëerde veel kansen en kwam via Manfred Ugalde zelfs nog terug tot 3-3. Dat was tevens de eindstand.

Door het gelijkespel klimt Twente in ieder geval voor even naar de tweede plaats in de Eredivisie. Het verschil met nummers drie en vier, AZ en Feyenoord, bedraagt slechts één punt. De Alkmaarders en de Rotterdammers komen zondag tegen elkaar in actie in De Kuip.