Heerlijke bekerfinale: Ajax wint van AZ en treft PSV in De Kuip

3 maart 2022 om 22:05
Laatste update: 3 maart 2022 om 22:34

Ajax heeft de finale van de KNVB Beker bereikt. De Amsterdammers wonnen donderdagavond in Alkmaar met 0-2 van AZ dankzij goals van Steven Berghuis en Davy Klaassen. Hiermee kwam er een einde aan de ongeslagen reeks van achttien duels in alle competities van de Alkmaarders.

AZ en Ajax legden in de openingsfase veel energie in de wedstrijd. Dit resulteerde in een vrij onrustig spelbeeld. Desondanks kwamen de Amsterdammers al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. In de elfde minuut schoot Steven Berghuis net buiten het strafschopgebied via de binnenkant van de paal raak.

Na de openingstreffer voetbalde Ajax op dezelfde wijze verder. De Amsterdammers hielden vrij gemakkelijk stand. De eerste kans van AZ kwam van de voet van Jesper Karlsson. Het schot vloog een ruime meter over het doel van Onana. Het hoogtepunt van de eerste helft was de heerlijke panna van Antony bij Owen Wijndal. De Braziliaanse technicus bracht hiermee de Samba naar Alkmaar.

De kansen bleven in de eerste helft een beetje uit en de irritaties namen toe. Dit leidde tot gele kaarten voor Pantelis Hatzidiakos en Sébastien Haller. De spelers van beide ploegen gingen makkelijk naar het gras en stelden zich voortdurend aan. Hierdoor lag het spel veel stil en werd het tempo uit de wedstrijd gehaald.

In de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Ajax behield de controle en AZ kwam tot weinig goede mogelijkheden. Een echt slotoffensief bleef dan ook uit. Met nog maar één minuut reguliere speeltijd op de klok verdubbelde Ajax zijn voorsprong in Alkmaar. Uit een counter gaf invaller Nicolás Tagliafico de bal perfect voor op Davy Klaassen, die makkelijk binnen kon tikken voor leeg doel.

Ajax wist de finale te behalen door achtereenvolgend te winnen van BVV Barendrecht, Excelsior Maassluis, Vitesse én donderdagavond dus ook van AZ. Dankzij deze overwinning kan Ajax zijn bekertitel prolongeren. Op zondag 17 april neemt Ajax het in De Kuip op tegen PSV. De Eindhovenaren wisten zich woensdagavond ten koste van Go Ahead Eagles voor het eerst sinds 2013 te plaatsten voor de finale van de KNVB Beker.