AZ treft Nederlandse doelman in Noorwegen: 'Alles hier draait om de voetbalclub'

10 maart 2022 om 13:21
Laatste update: 10 maart 2022 om 17:46

AZ gaat donderdagavond op bezoek bij FK Bodø/Glimt in de achtste finales van de Conference League. Joshua Smits is actief als doelman bij de Noorse ploeg. Bodø/Glimt schreef op 21 oktober geschiedenis door AS Roma met 6-1 van de mat te vegen. 

In gesprek met de NOS vertelt Smits over de afgelopen maanden bij de Noorse stuntploeg. "Iedereen vindt het fantastisch, zo'n kleine club die meedoet met de grote jongens", vertelt Smits. Zelfs The New York Times reisde naar Noorwegen af om over de club te berichten. "Dan denk je wel even: wat moeten zij nou met een artikel over onze kleine club uit het noorden van Noorwegen? Blijkbaar zetten we iets bijzonders neer."

Volgens Smits is Bodø, dat maar 50.000 inwoners kent, voetbalgek na de grote successen van de ploeg. "Alles hier draait om de voetbalclub. Overal waar je komt, of het nu in een kledingwinkel of een restaurant is, het gaat alleen maar over Bodø/Glimt. En op wedstrijddagen gaat hier letterlijk bij elk huis de vlag uit."

De sluitpost kwam in 2020 over van Almere City en kan vooral moeilijk wennen aan de vroege zonsondergang in Noorwegen, waar het midden op de dag al donker is. "Dan train je in de ochtend, eet je nog wat op de club, kom je thuis en is het pikkedonker. Dat is wel bijzonder", besluit Smits.

AZ trapt om 18.45 uur af tegen Bodø/Glimt in het Aspmyra stadion, waar plek is voor ruim 6000 mensen.