Organisator Ballon d'Or voert nieuwe regels in: 'Kans om een nieuw elan te geven'

11 maart 2022 om 13:57
Laatste update: 11 maart 2022 om 14:08

De Ballon d'Or is de afgelopen jaren onder een vergrootglas komen te liggen. Vooral in de laatste editie, waarin Lionel Messi er met de prijs vandoor ging en Robert Lewandowski achter zich liet, was er veel ophef over de winnaar van de prijs. Organisator France Football komt nu met een viertal nieuwe regels om de prijs een 'nieuw elan' te geven. 

Dat laat l'Equipe weten in een artikel dat is geschreven door de hoofdredacteur van France Football, Pascal Ferré. De meest ingrijpende nieuwe regel is dat de prijs zal worden uitgereikt op basis van het afgelopen seizoen in plaats van het kalenderjaar. Prestaties van het vorige seizoen worden dus niet meer meegeteld. De Franse krant schrijft dat de nieuwe regels worden ingevoerd 'om consistentie, leesbaarheid en duidelijkheid te krijgen'.

Als tweede regel wordt de lijst met kanshebbers niet meer enkel opgesteld door journalisten van de eigen organisatie. Meerdere ambassadeurs met verschillende achtergronden (waaronder Didier Drogba) worden toegevoegd aan de groep die de lijst opstelt om een eerlijker beeld te schetsen. Een derde hervorming is dat het aantal stemgerechtigden wordt beperkt: er zal nog steeds één journalist per land zijn of haar stem uitbrengen, maar het aantal landen wordt verminderd naar honderd (voorheen 170). Dit wordt onder meer gedaan omdat journalisten uit onbekende landen wilden scoren door een ridicuul stemformulier in te vullen. 

Ten slotte zal er meer naar individuele prestaties worden gekeken dan naar teamprestaties voor de prijs. Ook mogen de mensen die stemmen niet meer de carrière van de desbetreffende spelers meewegen tijdens het verdelen van de punten. France Football voert deze wijzigingen door om de Ballon d'Or de status van weleer te geven.