Van Gaal bewondert Bergwijn: 'Daar veel keus, maar voor ons goud waard'

3 juni 2022 om 23:28
Laatste update: 3 juni 2022 om 23:30

Louis van Gaal kan tevreden terugkijken op het eerste Nations League-duel van het Nederlands elftal. Oranje verpulverde België in Brussel met 1-4 en kan zich gaan opmaken voor de volgende wedstrijd. De bondscoach zag een sterk Oranje, maar zag ook voldoende verbeterpunten na de gewonnen wedstrijd. 

Na de gewonnen wedstrijd treedt Van Gaal in gesprek met de NOS. "Het is altijd een overwinning van het collectief, maar er zijn altijd mensen binnen het collectief die kunnen uitblinken. Dat is natuurlijk geweldig. In deze weer Frenkie de Jong en Steven Bergwijn. Dat was ongelooflijk, hoe die twee speelden."

Van Gaal blijft zich verbazen over het niveau van Bergwijn bij Oranje. "Ik begrijp dat niet, dat is het enige wat ik kan zeggen. Bij Tottenham heb je ook heel veel keus, dus het is niet zo gek, maar voor ons is hij goud waard. Zeker met de manier waarop wij spelen. Ik vond hem vandaag zijn beste wedstrijd spelen. En Frenkie is altijd eigenlijk in Oranje raak", stelt de bondscoach, die het team om De Jong lijkt te smeden.

"Ik weet wat Frenkie het beste kan. Ik probeer hem in zijn kracht te zetten. Maar ik doe dat niet, hij is gewoon hartstikke goed. Het heeft ook met de tegenstander te maken waarom ik nu zo speelde. En dat is de tactische variant. Je kan niet altijd hetzelfde spelen met één systeem, want je moet altijd kijken naar de krachten van de tegenstander."

Nathan Aké en Jurriën Timber lieten eveneens een uitstekende indruk achter en leken gemaakt voor de tegenstander. "Ik denk het ook, anders stel ik ze niet op. Ik ben van automatisme, ik denk als je minder wisselt dat het team sterker wordt. Maar ze moeten het wel kunnen opbrengen en in de tweede helft sloop de vermoeidheid in. Dat houdt Aké ook niet vol, terwijl hij een heel goede eerste wedstrijd speelde."

Ondanks het fantastische resultaat ziet Van Gaal genoeg verbeterpunten. "De eerste tien minuten vond ik weer aardig, maar daarna zakten we zo ver weg. Dan had België kunnen scoren, maar dan komt die fase waarin wij die goal maken. Dat was uitermate goed. We hebben het geweldig uitgespeeld een paar keer en hadden kansen alleen voor de keeper. Dan moet je ze scoren."

Van Gaal moest zijn spelers overtuigen van zijn systeem en is daarom des te meer blij dat het goed uitpakte. "Ja, dat moest ik zeker. Dus ik ben heel blij. We hebben van de nummer twee van de wereld, die al jaren nummer één stond, dat we daar uit van hebben gewonnen. Op een wijze die zeer dominant te noemen valt."