Henderson niet de eerste Engelsman bij Ajax: wie gingen hem voor?

Jordan Henderson zal niet de eerste Engelse Ajacied worden
18 januari om 22:30
Laatste update: 18 januari om 22:30

Jordan Henderson is rond met Ajax en heeft voor tweeënhalf jaar getekend. De 33-jarige middenvelder werd donderdagavond gepresenteerd in Amsterdam en zal spoedig aansluiten bij de selectie. Welke Engelse spelers gingen Henderson voor? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Ajax wordt wereldwijd gezien als een grote club. Hierdoor trekken de Amsterdammers ook gemakkelijk buitenlandse spelers aan. Toch zijn er slechts drie Engelsen geweest die het shirt van Ajax hebben gedragen. Met wie komt Henderson als vierde Engelsman in een rijtje?

Chuba Akpom

De 28-jarige aanvaller werd afgelopen zomer overgenomen van Middelsbrough voor een bedrag van rond de twaalf miljoen euro. De Engelse spits werd gehaald door toenmalig technisch directeur Sven Mislintat door zijn goede prestaties in de Championship. Hierin wist Chuba Akpom maar liefst 28 doelpunten te maken in 38 wedstrijden, waardoor hij ook speler van het seizoen werd. In Amsterdam moet Akpom het doen met minder speelminuten. De aanvaller kwam, vooral als invaller, twintig keer in actie en wist hierin negen doelpunten te maken.

Chuba Akpom in het shirt van Ajax

Charlie Setford

De negentienjarige keeper van Jong Ajax heeft al vaak bij de wedstrijdselectie gezeten van Ajax 1, maar tot een debuut kwam het nog niet. Charlie Setford is in Nederland geboren, maar heeft door zijn dubbele nationaliteit gekozen voor interlands bij de Engelse nationale jeugdelftallen. Setford werd op sevenjarige leeftijd gescout door Ajax en maakt sindsdien deel uit van de club. Hij kwam regelmatig in actie op elk niveau van het jeugdopleiding van de club. In juni 2023 werd het contract van de doelman verlengt waardoor hij tot 30 juni 2027 onder contract zal staan.  Charlie heeft ook nog een jongere broer, Tommy Setford, die ook als doelman speelt voor de jeugdteams van Ajax en voor Engeland Onder 17.

Charlie Setford in het shirt van Ajax

Ray Clarke

Een andere Engelse spits die het shirt van Ajax heeft gedragen is Ray Clarke. De Engelsman maakte in 1978 de overstap van Sparta naar Ajax. In het seizoen 1978/79 kwam Clarke 44 keer in actie waarin hij belangrijk was met 38 doelpunten. In dit seizoen veroverde Ajax de landstitel met 93 doelpunten voor en 31 doelpunten tegen. Ondanks de goede prestaties, besloot voorzitter Ton Harmsen, Clarke te koop aan te bieden. Dit ging regelrecht in tegen de wens van de F-Side, die met de slogan Ray Must Stay probeerde het bestuur, inclusief Harmsen, op andere gedachten te brengen. Na deze periode speelde Clarke korte tijd voor Club Brugge voordat hij terugkeerde naar Engeland. Clarke heeft na zijn spelerscarrière als scout gewerkt voor onder meer Celtic, Portsmouth FC en Middlesbrough FC. Momenteel vervult hij sinds 2012 dezelfde rol bij Blackburn Rovers.