Deze prijzen wist Bundesliga-koploper Bayer Leverkusen in verleden al te winnen

De dubbel is binnen: welke prijzen pakte kampioen en bekerwinnaar Leverkusen al?

25 mei om 22:20
Laatste update: 25 mei om 22:06

Bayer Leverkusen kent dit seizoen onder trainer Xabi Alonso een geweldig seizoen. De ploeg heeft de Bundesliga gewonnen en won zaterdag de beker, maar de club kende is het verleden niet zoveel succes. Welke prijzen won Leverkusen in het verleden? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Onder Xabi Alonso is Leverkusen erin geslaagd om zonder nederlaag kampioen van Duitsland te worden. De landstitel was niet het enige succes, want ook werd de finale van de Europa League gehaald. In deze finale kende het succesteam van Alonso een ware off-day en ging met 3-0 onderuit tegen Atalanta. De verloren finale was pas de eerste nederlaag van het seizoen voor het team uit Duitsland. Zaterdag stond de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma tegen stuntploeg FC Kaiserslautern. De club uit de 2. Bundesliga toonde zich weerbaar, maar werd toch met 1-0 verslagen, waardoor de beker naar Leverkusen ging.

Is Leverkusen al eens eerder kampioen van Duitsland geworden?

Bayer Leverkusen heeft in het verleden nog nooit eerder beslag weten te leggen op de Duitse titel, maar in het seizoen 1978/1979 wisten ze wel de 2. Bundesliga te veroveren. Sinds die promotie spelen ze onafgebroken op het hoogste niveau in Duitsland. In de periode van 1997 tot 2011 eindigde de club vijf keer als tweede. Hierdoor heeft Leverkusen in Duitsland de bijnaam Vicekusen op. Dat betekent zoveel als de eeuwige nummer twee. Dit seizoen kon Leverkusen dan eindelijk een einde maken aan deze pijnlijke bijnaam door de landstitel te veroveren. 

Welke prijzen heeft Leverkusen gewonnen?

Het grootste succes uit de geschiedenis van Leverkusen is het winnen van de UEFA Cup in 1988. In de finale werd Espanyol na strafschoppen verslagen. In 1992 werd er toch nationaal succes geboekt met het winnen van de DFB-Pokal. In Berlijn werd toen met 1-0 van Hertha BSC gewonnen. Dit seizoen is de tweede bekeroverwinning in de geschiedenis dus een feit geworden. 

In 2002 haalde Bayer Leverkusen bijna het hoogst haalbare. De club stond in de finale van de Champions League. De Duitsers schakelden onder andere Manchester United en Liverpool uit, maar in de finale bleek Real Madrid een maatje te groot. Door doelpunten van Zinédine Zidane en Raúl Gonzalez verloor Leverkusen met 2-1.

Alle prijzen van Bayer Leverkusen:

1979: 2. Bundesliga 
1988: UEFA Cup
1992: DFB-Pokal
2024: Bundesliga 
2024: DFB-Pokal