Wie is Aleksander Ceferin, de UEFA-baas die af zal treden in 2027?

Dit is Aleksander Ceferin, de UEFA-baas die zal aftreden in 2027
10 juni om 11:25
Laatste update: 10 juni om 11:25

Aleksander Ceferin heeft aangekondigd in 2027 af te treden als voorzitter van de UEFA. De Sloveen was al acht jaar in dienst bij de voetbalorganisatie, maar heeft besloten terug te gaan treden. Wie is deze voorzitter van de UEFA? VoetbalNieuws stelt Ceferin aan je voor!

Ceferin behaalde zijn diploma aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Ljubljana. Zijn professionele carrière begon hij in het familiebedrijf, dat gespecialiseerd was in juridische zaken met betrekking tot professionele atleten en sportclubs. Op een gegeven moment nam hij de leiding van het bedrijf over van zijn vader. Vervolgens bekleedde hij bestuurlijke functies bij verschillende voetbalclubs, waaronder FC Litija, FC Ljubljana en Olimpija Ljubljana.

In 2011 werd Ceferin gekozen als de voorzitter van de Sloveense voetbalbond. Zijn ambitie breidde zich uit, en op 14 september 2016 werd hij genomineerd voor het voorzitterschap van de UEFA. Met 43 stemmen versloeg hij zijn tegenstander, de Nederlander Michael van Praag, die dertien stemmen ontving. Ceferin volgde Michel Platini op als de voorzitter van de UEFA.

Ceferin vecht tegen de Super League

Ceferin sprak zich openlijk uit tegen de komst van de Europese Super League. Na het nieuws van de nieuwe competitie was de voorzitter van de UEFA woedend door de plannen van de Super League. "Ik ben boos dat deze twaalf mensen het voetbal van ons willen stelen, van het voetbalpubliek. Ze weten niets van solidariteit. Ze zullen beroemd zijn, maar niet populair. Ze hebben achter mijn rug gesprekken gevoerd met investeerders en onderling in ’dark rooms’."

"Voor deze clubs draait het niet om solidariteit, nee, het draait maar om één ding: geld. Het is hebzucht en niets anders wat deze clubs leidt. Voor deze clubs gaat het niet om doelpunten, maar om euro’s."

Ceferin besluit af te treden in 2027

Op donderdag 8 februari wordt bekend gemaakt dat Ceferin in 2027 zal aftreden bij de UEFA als voorzitter. Eerder op deze dag gaf het congres in Parijs hem juist groen licht voor een nieuwe termijn die tot 2031 zou duren. Verwacht werd dat de 56-jarige bestuurder in 2027 opnieuw verkozen zou worden voor een volgende termijn. Dit kwam doordat hij tijdens het congres een voorstel had ingediend om de maximale zittingsduur van drie termijnen op te heffen. Opmerkelijk genoeg was hijzelf degene die deze regel eerder had ingevoerd.