FIFA brengt update rond vermeende intrede blauwe kaart: 'Onjuist en voorbarig'

Wat is de blauwe kaart in het voetbal?
8 februari om 22:21
Laatste update: 8 februari om 22:21

De FIFA heeft via X een update gegeven over de vermeende intrede van een blauwe kaart in het topvoetbal. Eerder op de dag kondigde Engelse media aan dat het voetbal wel eens op de schop kon gaan. Volgens de internationale voetbalorganisatie is daar echter niks van waar. De FIFA wil duidelijk maken dat berichten over de zogenaamde 'blauwe kaart' op topniveau in het voetbal onjuist en voorbarig zijn', klinkt het donderdagavond.

Intrede blauwe kaart?

In het voetbal kennen we al heel veel jaren de gele en de rode kaart. Binnenkort leek daar misschien wel een nieuwe kleur bij, want de International Football Association Board (IFAB) wil namelijk beginnen met een pilot voor een blauwe kaart. VoetbalNieuws vertelt je wat deze kaart zal gaan betekenen. Volgens The Telegraph wordt er een pilot gestart in het amateurvoetbal van Wales voor de blauwe kaart. De IFAB gaat over de regels en wil kijken hoe de test met een blauwe kaart verloopt.

Wat houdt de blauwe kaart in?

De blauwe kaart zal worden uitgereikt bij misdragingen tegenover een scheidsrechter of bij overtredingen die een veelbelovende aanval onderbreken. De speler die de overtreding begaat zou dan een blauwe kaart krijgen en moet daardoor tien minuten naar de zijkant. Na het uitzitten van de straf, mag de speler het veld weer betreden. De blauwe kaart zal als tussenweg dien tussen de gele en de rode kaart in. 

In welke competities zou de blauwe kaart worden ingevoerd?

Het IFAB zou de nieuwe regel niet gaan testen in de topcompetities, maar vooral in het bekervoetbal zal de nieuwe regel getest gaan worden. Volgens The Telegraph is er een grote kans dat de regel als eerste geïntroduceerd wordt bij de FA Cup en FA Cup Vrouwen. Voorlopig zal de blauwe kaart dus niet te zien zijn in de Premier League. 

Gele en rode kaarten zijn sinds het WK van 1970 in Mexico in het voetbal aanwezig. Er is door het IFAB bewust gekozen voor de kleur blauw en niet oranje, vooral om onderscheid te maken.