Welke vorm van doellijntechnologie hanteert de KNVB dit seizoen in de Eredivisie?

Welke vorm van doellijntechnologie hanteert de KNVB dit seizoen in de Eredivisie?
11 februari om 17:33

Na het moment in de slotseconden bij SC Heerenveen tegen Ajax, was er veel te doen over het besluit van de VAR om en vermeende gelijkmaker van de Amsterdammers in de blessuretijd van de tweede helft niet toe te kennen. Hoe nam de VAR het besluit en is er wel doellijntechnologie aanwezig in de EredivisieVoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Met ingang van het huidige seizoen, 2023/24, maakt de arbitrage gebruik van een nieuwe vorm van doellijntechnologie in de Eredivisie. Afgelopen winter gaf de KNVB een update over het gebruik van het snufje.

Is er doellijntechnologie in de Eredivisie?

In de Eredivisie wordt er een speciale vorm van doellijntechnologie gebruikt. Zo zijn er in de stadions van alle achttien Eredivisie-clubs zogenoemde high frame rate camera’s geïnstalleerd, zowel links als rechts van de doellijn. Dit is dus niét hetzelfde als de doellijntechnologie die we in andere competities en toernooien zijn gewend. In die vorm krijgen arbiters op hun horloge een melding als er daadwerkelijk een goal is gevallen. 

Dit was bijvoorbeeld wel het geval tijdens de topper tussen Feyenoord en PSV eind februari 2017. In de slotfase van die wedstrijd dacht Jeroen zoet een treffer van Feyenoord hebben gestopt, maar trok de bal vervolgens tegen zijn borst aan. De bal was in die handeling over de lijn geweest en zo kreeg Bas Nijhuis, scheidsrechter van dienst, een melding op zijn horloge dat de bal op dat moment wél over de lijn was.