Dit is Frank Paauw, de nieuwe voorzitter van de KNVB

Hardere aanpak op komst: dit is Frank Paauw, de nieuwe KNVB bondsvoorzitter

27 mei om 23:15
Laatste update: 27 mei om 23:10

Frnak Paauw is de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB. De politiechef zal Just Spee opvolgen bij de Nederlandse voetbalbond. VoetbalNieuws.nl vertelt meer over Paauw. 

Dit is Frank Paauw, de nieuwe voorzitter van de KNVB

Paauw is een 65-jarige hoofdcommissaris van de politie Amsterdam. Paauw is de man die Just Spee zal opvolgen als voorzitter van de KNVB. Spee gaf afgelopen herfst aan vanwege gezondheidsredenen zijn taken neer te leggen. Paauw is sinds 2019 korpschef van Amsterdam en was daarvoor negen jaar aan de leiding bij de Rotterdamse politie. 

De korpschef is bekend met de KNVB en werkte al samen met Zeist voor een 'veilig en gastvrij' betaald voetbal. Paauw maakte zich in oktober 2023 al hard voor het weren van uitsupporters bij Europese wedstrijden van Ajax. "Wij moeten nu 700 man inschakelen om 2500 supporters van Marseille door de stad te loodsen", liet Paauw destijds weten richting het Europese thuisduel van Ajax tegen de Franse club. 

Paauw wordt omschreven als een leider die 'gepokt en gemazeld is als leider in een complex, maatschappelijk relevant krachtenveld', schrijft de KNVB in het statement. 'Veel van de thema’s die bij de KNVB aan de orde komen liggen hem na aan het hart. Zowel in zijn rol als politiechef als ook in zijn privé-leven lopen er lijnen naar het voetbal.' Zelf speelt Paauw bij de veteranen van Graaf Willem II VAC in Den Haag.

Aanstelling bij de KNVB

Paauw kreeg tijdens de stemming in Zeist 31 stemmen, waarmee hij Hans Nijland en Jeanet van der Laan versloeg. Ondanks de tegenstand van supporters, accepteerde de meerderheid van de stemgerechtigde clubs hem als nieuwe voorzitter. 'Er is nog veel werk aan de winkel,' zei Paauw na zijn aanstelling. Hij benadrukte dat zijn invloed op veiligheidskwesties beperkt zal zijn in zijn nieuwe rol. 'Technisch gezien heb ik in mijn huidige baan meer te zeggen over het veiligheidsvraagstuk dan in mijn nieuwe rol', zegt de nieuwe voorzitter. 'Er wordt altijd te makkelijk gezegd dat we die Engelse wet maar even moeten kopiëren in Nederland, maar het zijn onvergelijkbare situaties' zei Paauw. 'Wij moeten het op onze manier opnieuw neerzetten. Met verantwoordelijkheid voor clubs, de lokale driehoek en supporters.'