Wie is Michael Kinsbergen, de directeur die naar voren wordt geschoven voor Ajax?

Wie is Michael Kinsbergen?
3 april om 11:00

Na het vertrek van Alex Kroes bij Ajax zijn de Amsterdammer op zoek naar een geschikte opvolger. Volgens sommige is Michael Kinsbergen rijp voor een terugkeer bij Ajax. Maar wie is deze oud-directeur? VoetbalNieuws stelt Kinsbergen aan je voor en neemt zijn eerdere klussen met je door!

Michael Kinsbergen, geboren op 10 november 1958 in Amsterdam, maakte een indrukwekkende carrière door die hem van de bankwereld naar de top van het Nederlandse voetbal bracht. Zijn loopbaan begon in het buitenland, waar hij studeerde aan gerenommeerde universiteiten in de Verenigde Staten, waaronder de California State University en de University of Pennsylvania, waar hij zijn MBA behaalde. Tijdens zijn tijd in de VS ontwikkelde hij een vriendschap met voetballegende Johan Cruijff.

Terug in Nederland, werkte Kinsbergen in het bankwezen bij Pierson, Heldring & Pierson, waarna hij de overstap maakte naar het bedrijfsleven als CEO van Nedstat, een rol die hij tien jaar vervulde. Zijn voetbalavontuur begon bij AFC Ajax NV, waar hij in 2012 algemeen directeur werd in een periode dat de club geen algemeen directeur had door juridische complicaties rondom de aanstellingen van voorgangers.

Kinsbergen bij Ajax

Bij Ajax werkte Kinsbergen nauw samen met Edwin van der Sar, met als doel Van der Sar klaar te stomen voor de rol van algemeen directeur. Ondanks de wens van Van der Sar om de samenwerking voort te zetten, koos de Raad van Commissarissen anders, waardoor Kinsbergen de club verliet zonder directe opvolger. Kort daarna, in 2018, trad Kinsbergen in dienst bij AZ als operationeel directeur, hoewel dit van korte duur was. "Het bleek dat de functie zoals we die aanvankelijk voor ogen hadden in de dagelijkse praktijk te veel overlapping had met bestaande werkzaamheden binnen de directie", zo gaf algemeen directeur Robert Eenhoorn destijds aan.

Naar voren geschoven voor Ajax

Kort na het spraakmakende vertrek van Alex Kroes bij Ajax, viel de naam van Kinsbergen. Onder andere Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, wees de 65-jarige directeur aan als perfecte crisismanager voor de Amsterdammers. Kinsbergen heeft volgens Driessen 'geen ego, is financieel onafhankelijk, heeft kennis van beursgenoteerde bedrijven, is gewend om als bedrijvendokter op te treden, heeft een schat aan ervaring bij Ajax, weet hoe de hazen lopen en kan z’n opvolger inwerken'. In zijn aanbeveling werd Driessen bijgestaan door Jack van Gelder. De sportjournalist sprak zich via X uit dat Ajax de ex-directeur 'zo snel mogelijk' moet terughalen.