Volgens Ajax Showtime hebben Ajax-leden een brief geschreven aan de bestuursraad

'Ajax-leden betichten Van Praag en RvC in brief van 'karaktermoord' op Kroes'

9 april om 08:45
Laatste update: 9 april om 08:56

De leden van Ajax hebben een brief gestuurd aan de bestuursraad van de club waarin wordt opgeroepen om Michael van Praag - voorzitter van de Raad van Commissarissen - ter verantwoording te roepen, meldt Ajax Showtime. Er zou een idee heersen dat Van Praag een 'karaktermoord' heeft gepleegd op de op non-actief gestelde Alex Kroes.

Het verhaal is bekend. Kroes werd een week geleden geschorst omdat hij met voorkennis aandelen van Ajax zou hebben gekocht. Dat gebeurde onder leiding van Van Praag, waarvan later bekend werd dat hij zijn eigen Ajax-aandelen niet heeft laten registreren. Het verhaal gaat dat niet iedereen binnen de club het eens is met de gang van zaken rondom Kroes en dat wordt nu bevestigd in een brief.

Volgens Ajax Showtime hebben meerdere leden een brief ondertekend, waarin zij willen afzien van een mening en/of analyse of Kroes heeft gehandeld met voorkennis. Volgens hen moet de desbetreffende autoriteit (AFM) een oordeel vellen over de strafmaat en had de RvC van Ajax op zijn beurt moeten wachten, klinkt het.

De leden verdenken Van Praag ervan dat hij met voorbedachte rade 'karaktermoord' heeft gepleegd op Kroes. In de brief wordt de bestuurder een 'vriend' genoemd en is hij een 'integer' persoon dat 'kennis en kunde' heeft. 'Alex is een van ons!', zo luidt de verdediging.

Vervolgens wordt Van Praag verder op de vingers getikt. 'Hoe kan dat het dan zijn dat onze erevoorzitter toch heeft gemeend Alex met de grond gelijk te maken en allerlei feitelijke onjuistheden te gebruiken om dit te doen?', vragen de leden zich hardop af, die hopen dat Van Praag door de bestuursraad tot de orde geroepen gaat worden. 'Wij zijn van mening dat de erevoorzitter publiekelijk zijn verontschuldigingen moet maken naar Alex, te meer omdat Alex een van ons is, hij is onderdeel van onze familie. Er is geen enkele rechtvaardiging te bedenken voor het gedrag van de voorzitter van de RvC en wij kunnen dit daarom ook niet accepteren.'