Wat is de WHOA-procedure?

Vitesse grijpt naast financieel noodhandvat: wat is een WHOA-procedure?

12 juni om 18:25
Laatste update: 11 april om 11:17

Vitesse is nog altijd niet zeker van een licentie voor volgend seizoen. De Arnhemmers hebben echter naast het financiële noodhandvat van een WHOA-procedure gegrepen. Wat is zo een procedure? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

In een van de laatste noodkreten riep Vitesse lokale investeerders op om zich te melden. De club kampt nog altijd met grote financiële problemen en er moet een enorme schuld afgelost worden. Om die rede startte de club ook een WHOA-procedure. Ondanks vele pogingen is die procedure niet positief afgerond en hangt de toekomst van de club aan een zijde draadje.

Wat is de WHOA-procedure?

De WHOA is een bepaling in de failissementswet die werd ingevoerd tijdens de coronaperiode, als financieel redmiddel voor bedrijven die het economisch gezien zwaar hadden. Het is een extra mogelijkheid om niet failliet te gaan met als doel om bedrijven die in principe levensvatbaar zijn te helpen reorganiseren. Bij een WHOA-procedure gaat de club onderhandelen met schuldeisers over een regeling. Ook als niet alle betrokken schuldeisers akkoord gaan, kan er onder dwang een akkoord komen, als de rechter het voorstel bevestigt.

In het verleden maakten ADO Den Haag en VVV-Venlo al gebruik van deze procedure. Ook Keuken Kampioen Divisie-club MVV Maastricht greep na de mislukte overname poging van een Amerikaanse investeerder naar de maatregel. Bij de Maastrichtenaren lukte het in tegenstelling tot Vitesse wel.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!