Wie is Troy Parrott, de mogelijke van Pavlidis in de spits bij AZ?

Wie is Troy Parrott, de miljoenenaankoop en opvolger van Pavlidis bij AZ?

13 juli om 13:36
Laatste update: 13 juli om 13:30

Troy Daniel Parrott, geboren op 4 februari 2002 in Dublin, Ierland, is de nieuwe aanvaller van AZ. Parrott, met zijn 1,85 meter, maakt indruk in de aanvalslinie en trok de aandacht van de Alkmaarders als de mogelijke vervanger voor Vangelis Pavlidis. Wie is deze Ierse spits precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Carrière Troy Parrott

Voordat hij internationaal aan de slag ging, speelde Parrott bij Belvedere, een voetbalclub uit Dublin die bekend staat om zijn jeugdopleiding. Hij was daar actief tot hij in 2017, op vijftienjarige leeftijd, de overstap maakte naar Tottenham Hotspur. Bij de Londenaren tekende hij op zijn zeventiende een eerste profcontract.

Zijn debuut voor het eerste team van Tottenham kwam tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Juventus en kort daarna speelde hij zijn eerste officiële wedstrijd in de EFL Cup. De Ierse aanvaller heeft sindsdien ervaring opgedaan via verschillende uitleenbeurten bij clubs als Millwall, Ipswich Town, Milton Keynes Dons en Preston North End, zowel in de Championship als League One.

Troy Parrott van Excelsior is bij AZ in beeld als vervanger van Vangelis Pavlidis

Afgelopen seizoen heeft Parrott bij Excelsior bewezen een krachtige aanvaller te zijn door acht keer te scoren in 22 wedstrijden, ondanks enkele gemiste wedstrijden door een blessure en een schorsing. Zijn vermogen om zich snel aan te passen en zijn fysieke aanwezigheid werden gewaardeerd door Marinus Dijkhuizen, zijn vorige trainer bij Excelsior.

Interesse en transfer naar AZ

De interesse van AZ in Parrott is logisch gezien hun eerdere succesvolle onderhandelingen met Tottenham, waaronder de verkoop van Vincent Janssen. Met het reedse vertrek van Pavlidis naar Benfica zochten de Alkmaarders een sterke vervanger en Parrott lijkt goed in dat plaatje te passen. Bij de overstap naar AZ gaat Parrott concurreren met spelers als Mexx Meerdink en Lequincio Zeefuik voor een basispositie.

Met de deal is in totaal bijna acht miljoen euro gemoeid. Dat is een record voor AZ. Hierdoor ligt er een hoop druk op de schouders van Parrott, maar afgelopen seizoen bewees de Ier zeer koelbloedig te zijn. Of hij zijn geld waar gaat maken, moet de komende maanden gaan blijken.