Feest in Enschede: Twente eindigt als derde en gaat voorronde Champions League in

19 mei om 16:31
Laatste update: 19 mei om 16:37

FC Twente heeft het Eredivisie-seizoen afgesloten op de derde plaats. De Tukkers wonnen met 1-2 op bezoek bij PEC Zwolle en gaan daardoor de voorronde van de Champions League in. Makkelijk ging dat zeker niet, aangezien Twente moeilijk tot scoren kwam en concurrent AZ lang op voorsprong stond. De Alkmaarders speelden met tien man gelijk tegen FC Utrecht: 3-3.

De rode Champions League-loper voor Twente werd alles behalve uitgerold door PEC. Sterker nog, de Blauwvingers toonden zich bij het afscheid van clubicoon Bram van Polen tot een genadige tegenstander voor de Tukkers. De wedstrijd werd in de beginfase nog stilgelegd door een vermoedelijke medische noodsituatie op de tribune.

In Alkmaar had AZ in de eerste helft weinig te duchten met FC Utrecht, dat de weg wél leek vrij te banen. Mees de Wit, Ruben van Bommel en Vangelis Pavlidis zorgden ervoor dat er bij rust al een 3-0 voorsprong op het scorebord stond voor de Alkmaarders.

Halverwege de tweede helft kwam Twente verlossend op voorsprong en leek het het Champions League-ticket veilig te gaan stellen. Daan Rots maakte de openingstreffer in Zwolle, maar enkele minuten daarna zorgde Anselmo García MacNulty alweer voor de gelijkmaker: 1-1.

Tien AZ'ers geven zege compleet uit handen
In Alkmaar zag AZ ondertussen de kansen flink afnemen. Othman Boussaid scoorde de 3-1, waarna Dani de Wit plots een rode kaart ontving. In de 71e minuut bracht Sam Lammers met de 3-2 de spanning weer helemaal terug. De 3-3 van Victor Jensen zorgde er uiteindelijk voor dat AZ de zege helemaal uit handen gaf, maar in Zwolle maakte Ricky van Wolfswinkel vanaf elf meter de bevrijdende 1-2 voor Twente, waardoor AZ sowieso geen hoop meer had op een Champions League-ticket.

Zodoende gaat Twente op 22 juli de koker in, als de loting voor de derde voorronde van de Champions League wordt verricht. De Tukkers spelen voor het eerst sinds ruim twaalf jaar in het miljardenbal en gaan daarin op 6 of 7 augustus hun opwachting maken.