Wie is Paul Wanner?

Wie is Paul Wanner, het supertalent van Bayern waar PSV naast gaat grijpen?

22 juni om 16:05

Paul Wanner lijkt niet op weg naar PSV, maar FC Heidenheim gaat de middenvelder op huurbasis overnemen. De Eindhovenaren grijpen daarmee naast een groot talent. Wie is Wanner en hoe verliep zijn carrière tot nu toe? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Paul Wanner?

Paul Wanner is geboren op 23 december 2005 in Dornbirn, Oostenrijk. Naast zijn Oostenrijkse nationaliteit heeft hij ook de Duitse nationaliteit. Zijn jeugd begon hij bij SV Amtzell, voordat hij de overstap maakte naar FV Ravensburg. In 2018, op slechts dertienjarige leeftijd, voegde Wanner zich bij de prestigieuze jeugdopleiding van Bayern München. De vader van Wanner, Klaus Wanner, was ook voetballer. Hij schopte het tot het eerste elftal van SC Austria Lustenau in Oostenrijk. Daarmee promoveerde hij in 1997 naar de Bundesliga.

Eerste stappen in het profvoetbal

De jonge middenvelder doorliep snel de jeugdelftallen van Bayern München en kreeg in januari 2022 de kans om zijn debuut te maken onder coach Julian Nagelsmann. Door een groot aantal Covid-19 besmettingen in het team, werd Wanner opgeroepen voor de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. Op zestienjarige leeftijd en vijftien dagen oud, maakte hij zijn debuut in de 75ste minuut, waarmee hij de één na jongste debutant in de Bundesliga werd, na Youssoufa Moukoko. Later dat seizoen werd hij ook de jongste speler ooit voor Bayern München in de Champions League, toen hij op zestienjarige leeftijd en 293 dagen inviel voor Dayot Upamecano tegen Viktoria Pilzen.

Wanner begon nog nooit in de basis bij het eerste elftal van Bayern München, maar speelde wel vier keer mee in het seizoen 2021/2022. Dat aantal zou één seizoen later met twee verhoogd worden, want eind 2022 speelde hij mee tegen Schalke 04 en in 2023 viel hij in tegen VfL Wolfsburg. Echter gooide een blessure roet in het eten aan het einde van het seizoen 2022/2023 en daarmee kwam hij slechts tot acht optredens voor het tweede elftal van Bayern. Daarin scoorde hij wel één keer.

Verdere ontwikkeling

Aan het einde van de transferzomer van 2023 besloot Der Rekordmeister dat het tijd was voor de volgende stap in de ontwikkeling van Wanner. Op de bank zitten bij het eerste elftal was niet genoeg en dus werd er een club gezocht waaraan hij verhuurd kon worden. Uiteindelijk viel de keuze op SV Elversberg. De club promoveerde in het voorgaande seizoen uit de derde Bundesliga en kon in hun eerste seizoen op het tweede niveau de krachten van Wanner gebruiken.

Het bleek een goede match, want in het eerste seizoen ooit in de 2. Bundesliga werd Elversberg elfde. Daarin had de huurling van Bayern een aardige bijdrage. Hij kwam tot 28 competitie optredens en scoorde daarin zes keer. Daarnaast leverde Wanner ook vier assists af. Ook mocht hij zijn debuut maken in Duitsland onder 20. In de U20 Elite League debuteerde hij tegen Roemenië, waarna hij zeventig minuten meespeelde tegen Engeland. Tegen The Three Lions maakt Wanner ook zijn eerste doelpunt. Enkele maanden later werd hij weer opgeroepen, ditmaal voor een oefeninterland tegen Frankrijk. Wederom was de middenvelder trefzeker en Duitsland won met 3-1. 

Wat is de speelstijl van Wanner?

Wanner is een echte aanvallende middenvelder en nummer 'tien'. Hij speelt graag centraal op het veld en wil daarmee tegenstanders lokken of de beslissende pass geven. Hij is een linksbenige voetballer, met veel controle over de bal. Qua speelstijl is Wanneer te vergelijken met Kai Havertz, maar ook de speelstijl van Bayern München-teamgenoot Jamal Musiala komt in de buurt. Zestien van zijn wedstrijden bij SV Elversberg speelde Wanner als aanvallende middenvelder, maar ook enkele keren was hij actief vanaf de flanken. Daarbij is de rechterkant zijn favoriet, want vanaf die kant scoorde hij tweemaal en gaf hij ook een assist.

Wat is de marktwaarde van Wanner?

Bayern München wil Wanner absoluut niet verkopen. Kort geleden tekende de achttienjarige nog bij en dus zit hij tot medio 2027 vast aan Der Rekordmeister. De marktwaarde van de middenvelder op Transfermarkt.com valt echter erg mee. Zijn marktwaarde wordt rond de vijf miljoen euro geschat, maar er zal veel meer geld nodig zijn om hem los te weken bij Bayern. Zijn jeugdige leeftijd kan ook nog altijd bijdragen aan de 'goedkope' marktwaarde.