De UEFA heeft Nederland toegevoegd aan een programma rondom staantribunes

UEFA brengt goed nieuws voor Nederlandse clubs die komend seizoen Europees spelen

22 mei om 16:04
Laatste update: 22 mei om 16:02

Goed nieuws voor alle clubs in Nederland die Europees voetbal gaan spelen én een staantribune hebben. De UEFA maakt bekend dat ons land is toegevoegd aan het Standing Facilities Observer Programme (SFOP), waarin experimenten plaatsvinden met clubs die een staantribune hebben.

Aanvankelijk was het niet toegestaan voor clubs om supporters te laten staan tijdens Europese wedstrijden. Daar kwam in het seizoen 2022/23 verandering in, toen de UEFA met het SFOP kwam. Nederland werd hier aanvankelijk niet in meegenomen, maar dat is voor komend seizoen wel het geval.

Niet alleen Nederland, maar ook in België, Portugal, Schotland en Oostenrijk mogen ze gaan experimenteren met supporters op staantribunes. Deze landen worden toegevoegd aan Engeland, Duitsland, Spanje en Italië. 

Concreet betekent dat voor PSV, Feyenoord, Ajax en FC Twente goed nieuws. De traditionele top-drie beschikt al over staantribunes en ook in de Grolsch Veste liggen plannen om deze begin 2025 af te hebben. Ook AZ gaat Europa in, maar in Alkmaar is geen staantribune.