Wie is Enzo Maresca, de aanstaande nieuwe trainer van Chelsea?

Wie is Enzo Maresca, de Guardiola-adept en nieuwe manager van Chelsea?

3 juni om 16:15
Laatste update: 3 juni om 16:13

Enzo Maresca, geboren op 10 februari 1980 in Pontecagnano Faiano, Italië, is de nieuwe trainer van Chelsea. Hij was de manager van Leicester City. Wie is Maresca precies en waar staat hij om bekend? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Carrière Enzo Maresca

Met een rijke carrière als zowel speler als coach, heeft Maresca, momenteel 44 jaar, een traject doorlopen dat hem nu naar een van de grootste clubs in het Engelse voetbal brengt. Maresca begon zijn jeugdcarrière bij AC Milan en Cagliari voordat hij in 1998 zijn professionele debuut maakte bij West Bromwich Albion. In januari 2000 verhuisde hij naar Juventus, waar hij bijdroeg aan de winst van de Serie A in 2002.

Zijn carrière bracht hem naar verschillende clubs, waaronder Bologna, Piacenza, Fiorentina, Sevilla, Olympiacos, Málaga, Sampdoria, Palermo, en Hellas Verona. Bij Sevilla beleefde hij een van zijn meest succesvolle periodes, waar hij onder andere de UEFA Cup won en werd uitgeroepen tot Man of the Match in de finale van 2006.

Enzo Maresca succesvol als trainer van Leicester City

Na zijn actieve voetbalcarrière begon Maresca aan een loopbaan als trainer. Hij startte bij Manchester City als manager van hun Elite Development Squad, waarna hij in 2021 werd aangesteld als hoofdcoach van Parma. Ondanks een uitdagend seizoen bij Parma, keerde hij terug naar Manchester City als assistent van Pep Guardiola. In juni 2023 werd Maresca aangesteld als manager van Leicester City, waar hij een opmerkelijk succes boekte door de club direct terug te brengen naar de Premier League en de Championship titel te winnen.

Maresca staat bekend om zijn focus op positiespel en balbezit, kwaliteiten die perfect aansluiten bij de speelstijl die Chelsea ambieert. Maresca werd onder meer benoemd tot EFL Championship Manager of the Month. Zijn vermogen om jong talent te ontwikkelen en zijn tactische scherpte maken hem een veelbelovende kandidaat voor het hoofdtrainerschap van Chelsea. Met een diep begrip van de Engelse en Europese voetbalcultuur en een bewezen staat van dienst, nu lijkt Enzo Maresca klaar om zijn stempel te drukken op Stamford Bridge.