NAC heeft Eredivisie in zicht na ruime winst op negen man van Excelsior

28 mei om 22:04

NAC staat met één been in de Eredivisie. De club uit Breda wist met maar liefst 6-2 te winnen van Excelsior, dat zich mede door twee rode kaarten behoorlijk in de nesten gewerkt heeft.

Vlak voor de aftrap van de wedstrijd werd er veel vuurwerk afgestoken in het Rat Verlegh Stadion. Toen de rook eenmaal was opgetrokken, kon de bal worden afgetrapt. Het ging echter van de rook in de drup, want door de stromende regen gleed de ene na de andere speler weg op het veld. Dat hield beide ploegen niet tegen om kans op kans te creëren. NAC Breda was de eerste die de eerste kans wist om te zetten in een doelpunt. Oldrup Jensen kopte een hoekschop door op Aimé Omgba, die met zijn hoofd zijn ploeg op voorsprong zette. Excelsior revancheerde zich met een doelpunt van Lance Duijvestijn. Het lukte de middenvelder om een pass van Lazaros Lamprou onder controle te krijgen en met een lobje in het net te schieten.

Het thuispubliek moedigde de ploeg uit Breda uit volle borst aan. Bij een grote kans voor NAC in de 35ste minuut keerde Duijvestijn de bal op de lijn met de hand, waarna door Dennis Higler en de VAR een strafschop werd toegekend aan de thuisploeg en de doelpuntenmaker van Excelsior het veld moest verlaten. Dominik Janosek benutte de penalty en zette zijn ploeg hiermee opnieuw op voorsprong. Drie minuten later vergrootte ploeggenoot Jan van den Bergh de voorsprong naar 3-1, dankzij een blunder van de doelman van Excelsior. Op slag van rust ging de bal opnieuw op de stip. Dit keer mocht Excelsior de strafschop nemen, nadat Pepijn van de Merbel ver uit zijn doel kwam en daarbij Mimeirhel Benita onderuithaalde. Troy Parrott schoot de strafschop overtuigend raak in de linkerhoek. NAC ging met een beperkte voorsprong van 4-2 de rust in.

Na de rust leken beide ploegen een stapje terug te doen. Er bleven kansen over en weer, maar de teams maakten een vermoeide indruk. Pas na een kwartier spelen keerde de spanning in de wedstrijd terug, toen eerst Couhaib Driouech met een schot in de korte hoek dichtbij een doelpunt was en vervolgens Arthur Zagré namens Excelsior de lat raakte met een afstandsschot. De kans van Zagré mocht niet baten, tien minuten later kreeg hij namelijk zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. NAC maakte direct gebruik van de gelegenheid om de 4-2 tussen de palen te schieten. En legde niet lang daarna ook de 5-2 in het net. Jan van den Bergh dribbelde het strafschopgebied in, waarna Elías Omarsson de bal binnenkopte. Het werd nog, want vlak voor tijd maakt Omarsson zijn tweede van de avond en bracht daarmee de stand op 6-2.

Zondag spelen NAC Breda en Excelsior de return in Rotterdam om definitief te bepalen wie volgend seizoen uitkomt in de Eredivisie. De wedstrijd is om 18.00 te zien op ESPN.